Ejendomsbranchen skruer ned for optimismen

Mens der er fuld damp på kontorsegmentet, er forventningerne til butiks- og industrisegmenterne mere afdæmpede end for et kvartal siden, viser en undersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark.

Troen på yderligere prisstigninger på butiksejendomme fortoner sig. I de senere år har især handler med ejendomme på Strøget i København ellers trukket segmentet gevaldigt op. Foto: Flickr. Fold sammen
Læs mere

Afkastet på ejendomme bliver lavere i år, end det har været i de foregående to år, og i de kommende år går det endnu mere ned ad bakke. Det vurderer en række aktører på markedet ifølge Ejendomsforeningen Danmarks ’Markedsstatistik – forventninger i juli’, der bliver offentliggjort i denne uge.

Det er ikke sådan, at der er optræk til panik, for det forventede afkast er i den pæne ende, og det forventede fald er kun ganske let – fra et afkast på 5,9 i år til 5,7 pct. i 2019.

Men det er nyt, at man overhovedet ser et fald på det toårige sigte, og den mere matte stemning går igen i den kortsigtede forventning til ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje. Tallene er stadig til den positive side, men især for butiks- og industriejendomme er de klart mindre positive end for tre måneder siden.

Tættere på smertegrænsen

Den tydelige pil nedad skal ses i lyset af, at data blev indsamlet i maj, hvor der set med den finansielle sektors briller ellers var forholdsvis få sorte skyer på himlen. Valgene i Frankrig og Holland var vel overstået, og i Storbritannien så Theresa May ud til at få solid opbakning til at køre en fornuftig Brexit-proces.

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, vurderer imidlertid ikke, at det er sådanne helt overordnede betragtninger, aktørerne har gjort sig. I stedet ser de på de priser, de selv handler til, og sælgere af ejendomme kan fornemme, om køberne er ved at nå deres smertegrænse.

»Tallene viser, at det stadig går godt. Men der er nok også en tanke om, hvor længe det kan blive ved. Der er måske en generel forventning om, at ejendomspriserne er begyndt at nærme sig toppen,« siger Morten Marott Larsen.

»Det interessante er, at man begynder at nedjustere det nu og ikke f.eks. om et år,« tilføjer han.

Ser man på de forskellige segmenter, holder kontorerne stort set stand, og her er der næsten uændrede forventninger til stigende priser. Det bakkes op af, at aktørerne også har meget optimistiske forventninger til lavere tomgang og højere markedsleje.

I boligsegmentet er forventningerne til prisstigninger faldet noget, men ligger stadig højt. Derimod er butikssegmentet – der ellers har givet store afkast de senere år – klart ved at miste pusten.

Også for industri- og logistikejendomme er optimismen aftagende. Det er mere overraskende, for her var fremgangen først lige begyndt efter en lang årrække med sure nøgletal.

Lejen er allerede sat op

Ifølge Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver i Newsec, skal man dog nok mest se de lavere forventninger til industriejendomme ud fra, at det allerede er lykkedes at høste nogle af de gevinster, der tidligere kun var forventninger om.

»Jeg ved, at nogle udlejere har korrigeret deres lejeniveau op, og det gør nok, at man finder det tvivlsomt, om der er plads til yderligere stigninger. På den måde kan jeg godt nikke genkendende til det,« siger Regitze Lund.

For så vidt angår ejendomsværdierne forventer hun selv, at de er på vej op, idet kravet til afkast bliver lavere. »Men vi mangler nok nogle reelle handler for at se, at det faktisk slår igennem,« siger Regitze Lund.