Ejendomsbranchen hårdt ramt af ekstraudgifter

Vi er kommet ind i et nyt regime med bidragssatserne, lyder det fra ejendomsinvesteringsselskabet Dades.

Direktør for ejendomsselskabet Dades Boris Nørgaard Kjeldsen fotograferet i Ballerup, som selskabet ejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Høgsholt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bidragssatser, der skyder i vejret, har også ramt store dele af ejendomsbranchen og ikke kun dem, der er økonomisk i tovene.

Dades med butikscentre, kontorer og boliger for 18 milliarder kroner, beretter i sin dugfriske 2012/13-rapport om »stigende bidragssatser« i regnskabsåret og i afsnittet om fremtiden endda om »betydelige bidragsstigninger«. Adm. direktør i Dades Boris N. Kjeldsen fremhæver, at ejendomsselskaberne er kommet ind i et nyt regime i forhold til, hvordan det var før finanskrisen.

»Alle realkreditinstitutterne har forhøjet bidragssatserne. Flere steder er der tale om en fordobling og sågar hen mod en tredobling. Det tankevækkende er, at det er sket så hurtigt, og at realkreditinstitutterne signalerer, at stigningerne ikke er slut endnu,« siger Boris N. Kjeldsen.

Et af landets mest veldrevne ejendomsselskaber, Jeudan, med kontorer, boliger og butikker i indre by, betaler i dag højere bidragssatser end før finanskrisen. Ifølge administrerende direktør Per W. Hallgren dog ikke mere end forventet – måske fordi selskabet har lagt vægt på tæt dialog med de tre realkreditselskaber, som har lånt Jeudan tilsammen ti milliarder kroner.

»Prisssætningen i branchen er blevet mere individuel. Men da tingene ændrede sig i 2008, besluttede vi at øge kommunikationen med vores finansielle samarbejdspartnere, så jeg tager til en slags roadshow hver tredje måned, når vi udsender kvartalsrapport. Her oplever vi en god dialog, og for os har bidragssatserne ligget fladt de sidste 12-18 måneder,« siger Per W. Hallgren.