Eivind Kolding skal købe del af NNIT

Novo A/S – den største aktionær i Novo Nordisk – vil købe 25 pct. af NNIT i forbindelse med børsnoteringen af IT-selskabet.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stenrige Novo A/S, der ejer 25 pct. af Novo Nordisk, vil købe sig ind i NNIT i forbindelse med børsnoteringen, oplyser kilder.

Planen er, at lidt under 50 pct. af aktierne skal købes af nye investorer i markedet. Men Novo Nordisk vil samtidig sælge yderligere ca. 25 pct. af aktierne til Novo A/S, som har den tidligere Mærsk-direktør Eivind Kolding som øverste chef. Dermed kommer Novo Nordisk og Novo A/S til at sidde på lige store andele og samlet lidt over 50 pct.

Da planerne om en børsnotering af NNIT første gang blev luftet i januar i år, sagde koncernfinansdirektør i Novo Nordisk og bestyrelsesformand i NNIT Jesper Brandgaard til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg, at planerne var at notere ca. 30 pct. af aktierne i NNIT. Det bliver nu næsten halvdelen, men præcis hvorfor den beslutning er blevet ændret, har det ikke været muligt at få oplyst.Det har tidligere været fremme, at NNIT vil forsøge at skaffe flere kunder i medicinalsektoren, men Novo Nordisks kontrol med selskabet gjorde det vanskeligt. Manøvren med at lade Novo A/S overtage aktierne er blevet set som en mulighed for at mindske det problem.

Novo A/S sagde i september til Berlingske, at fonden planlægger at bruge ti mia. kr. om året på at købe virksomheder. Den stenrige fond havde ved udgangen af 2013 værdier for 197 mia. kr.

Novo A/S, der er største aktionær og har bestemmende indflydelse i Novo Nordisk og Novozymes, har i de senere år købt sig ind i flere andre selskaber – blandt andet børs­noterede Chr. Hansen og Sonion, der er underleverandør til høreapparatindustrien.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere den fremtidige ejerstruktur i NNIT.