Eivind Kolding fyret i Danske Bank

Topchefen for Danmarks største bank bliver udskiftet med øjeblikkelig virkning: Formanden vil have en direktør med »dybere bankkompetencer«.

Eivind Kolding forlader posten som ordførende direktør Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eivind Kolding er afskediget som øverste chef for Danske Bank og afløses af Thomas Borgen, der tidligere var chef for virksomhedskunderne i banken.

Han fratræder med øjeblikkelig virkning, fordi han ifølge bestyrelsesformand Ole Andersen mangler »dybere bankkompetencer«.

»Bestyrelsen har vurderet, at det - trods Eivind Koldings mange faglige og menneskelige kvaliteter - i denne fase er nødvendigt at have en administrerende direktør med dybere bankkompetencer. Derfor har vi udpeget Thomas F. Borgen som ny administrerende direktør,« udtaler bestyrelsesformand Ole Andersen i en meddelelse.

Eivind Kolding kom i bestyrelsen for Danske Bank i 2001, formand i 2011 og ordførende direktør i februar 2012.

»Vi er nu i en fase, hvor det handler om at transformere banken, så den bliver endnu mere kundeorienteret. Bestyrelsen ønsker samtidig, at ledelse og organisation eksekverer hurtigt på alle parametre og dermed sikrer øget konkurrenceevne og lønsomhed,« siger Ole Andersen.

Eivind Kolding blev udnævnt til øverste chef for banken, efter han i flere år havde været reder i A.P. Møller-Mærsk. Senest var han administrerende direktør for Maersk Line, der er verdens største containerrederi. 

Som repræsentant for bankens største aktionær blev han i 2011 formand for Danske Bank, og året efter pegede han på sig selv, da Peter Straarups afløser skulle findes.

Formand Ole Andersen understreger i meddelelsen, at ændringerne i toppen af Danske Bank ikke skyldes bankens økonomiske udvikling.

Eivind Koldings afløser bliver Thomas F. Borgen, der har været i Danske Bank siden 1997 og kommer fra en stilling som bankdirektør i Danske Bank med ansvar for Corporate & Institutional Banking. Mellem 2001-2009 var Thomas Borgen adm. direktør for Danske Banks norske bank Fokus Bank. Herefter blev Thomas Borgen udpeget som chef for de udenlandske bankaktiviteter og for Danske Markets. I 2009 indtrådte han også i Danske Banks direktion.

»Han vil kunne bidrage betydeligt til at forny bankens ledelseskultur, så den bliver mere resultatorienteret, åben og sætter kunderne endnu mere i fokus,« udtaler Ole Andersen.

Danske Bank har de senere år været hårdt kritiseret for en for kluntet kommunikation, og bankens image er styrtdykket i de senere år. Eivind Kolding er samtidig mærket af, at han sad som næstformand, da Danske Bank købte op i Irland og Finland. Særligt kæmpeopkøbene i Irland har siden plaget banken.

»Thomas F. Borgen er en erfaren og kundeorienteret bankmand, der ved, hvordan man driver en moderne bank. Bestyrelsen kender Thomas som en åben og moderne leder, der eksekverer målrettet i samarbejde med både bestyrelse, direktionskolleger og medarbejdere. Han vil kunne bidrage betydeligt til at forny bankens ledelseskultur, så den bliver mere resultatorienteret, åben og sætter kunderne endnu mere i fokus,« skriver bestyrelsesformand Ole Andersen.