Eik Fonden har gigantgæld i Eik Bank

Ejeren bag den krakkede Eik Bank skylder næsten en halv mia. kr. i banken og er ikke i stand til at betale den.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del af de lånte penge er brugt til at skyde ansvarlig kapital i banken, og det indskud er nu værdiløst, skriver dagbladet Børsen.

Eik Fonden var ikke bare ude af stand til at rejse den nødvendige kapital til banken, da Finanstilsynet hævede solvenskravet betydeligt i slutningen af september, men må nu også opgive at betale den kæmpe gæld til banken, som man har opbygget. Det erkender den nye formand og tidligere næstformand for Eik Fonden og Eik Banki, Odd Bjellvåg.


»Gælden til banken ligger på godt 400 mio. kr., og den kan vi ikke betale. Hovedaktivet i fondet har jo været aktiekapitalen i banken og den efterstillede kapital, som vi også har skudt ind. Jeg ved ikke, om man kan få lavet en aftale om gælden, men i øjeblikket er der ingen tvivl om, at fondet er insolvent,« siger han.

Fra at have en bankgæld på 27 mio. kr. i 2005 var bankgælden ifølge fondens regnskab vokset til 412 mio. kr. ved udgangen af 2009. Derudover var der »anden gæld« for 54 mio. kr., og den altovervejende del af lånene er taget i Eik Bank, bekræfter formanden.


Økonomi og Erhvervsministeren Brian Mikkelsen skal i morgen onsdag over for partierne i forligskredsen bag de to bankpakker redegøre for forløbet med Eik Bank, hvor Finansiel Stabilitet kun få måneder før krakket accepterede en garanti fra Eik Fonden, om at de ville skyde penge i banken, hvis den kom i problemer.

Penge den åbenlyst ikke havde.