Eik Banki skal skaffe op til 2,6 mia. kr. inden torsdag aften

Finanstilsynet har tirsdag pålagt færøske Eik Banki og den danske datterbank et historisk stort solvenskrav. Hvis hele koncernen skal reddes, skal der skaffes op til 2,6 milliarder kr. inden torsdag kl. 18. (Opdateret kl. 9.30)

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved udgangen af 2009 havde Eik Banki selv beregnet sit såkaldte solvensbehov til 9,06 pct. Men nu siger Finanstilsynet, at den færøske moderbank isoleret set skal have en solvens på mindst 25,1 pct., og dermed skal Eik Banki have en kapitalbase på 2,3 milliarder kr.

Da Det Finansielle Virksomhedsråd samtidig har besluttet, at Eik Banki skal nedskrive yderligere 854 mio. kr. på fire specifikke engagementer, er facit, at alene den færøske moderbank har brug for en kapitalindsprøjtning på mellem 1 og 1,2 milliarder kr.

Hertil kommer situationen for Eik Bank Danmark, der ifølge egne oplysninger er Danmarks største internetbank. Ifølge Finanstilsynet skal den danske datterbank, der har aktiver for 12,4 milliarder kr., have en solvens på mindst 35,4 pct., svarende til en kapitalbase på 2 milliarder kr.

Eik Banki vurderer, at solvenskravet justeret for nedskrivninger og en ansættelse af bankens værdi til nul betyder, at solvenskravet vil være på knap 1,3 milliarder kr., og at det vil kræve en kapitaltilførsel på mellem 1,2 og 1,4 milliarder kr. at holde den danske datterbank flydende.

Kapitalforholdene skal ifølge Finanstilsynet være bragt på plads senest på torsdag, den 30. september, kl. 18. Tilsynet er dog åben over for en fristforlængelse.

Eik Banki fik i årets første seks måneder et overskud efter skat på 3 mio. kr. ifølge det regnskab der blev offentliggjort i august, og ventede et overskud for hele 2010. Eik Banki venter nu et underskud på ca. 1,3 milliarder kr. for hele året.