Eik Banki måtte give op

Det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, overtager både Eik Banki på Færøerne og dets danske datterselskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den færøske Eik Banki med mange danske kunder har oplyst, at den ikke kan opfylde krav fra det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, om at skaffe mere kapital.

Finanstilsynet ville torsdag aften kun forlænge en tidsfrist til med fem timer. Og det får den konsekvens, at Finansiel Stabilitet overtager både det færøske moderselskab og dets dansk datterselskab, venter Eik Banki selv. Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

- Med denne korte fristforlængelse får Eik Banki P/F ikke mulighed for at fortsætte sin plan for tilførsel af kapital fra investorer, der ellers kunne sikre en tilstrækkelig kapitalstruktur i banken, oplyser bankens bestyrelsesformand, Odd Bjellvåg, og underdirektør Finn Danberg.

Finansiel Stabilitets direktør, Henrik Bjerre-Nielsen afviser over for Ritzau at bekræfte eller afkræfte, at det statslige afviklingsselskab nu overtager banken.

- Det kan jeg ikke give nogen kommentar til nu, siger han under henvisning til, at banken er børsnoteret. Det indebærer, at den slags oplysninger skal offentliggøres via Københavns Fondsbørs.

Banken har haft en tidsfrist til torsdag til at selv at skaffe mere kapital til, at det danske datterselskab kunne opfylde lovens solvenskrav. Hertil skulle banken bruge 2,6 milliarder kroner.

Finansiel Stabilitet er inde i billedet, fordi den færøske bank har haft del i statsgarantien, der blev indført med bankpakken.

Indskydere og såkaldt simple kreditorer er omfattet af statsgarantien for deres penge, ligesom også deres betalingskort og betalingsservice fortsat fungerer.

/ritzau/