Eik Banki anklaget for kursfusk

Det islandske finanstilsyn har anklaget den færøske bank Eik Banki for kursmanipulation. Det drejer sig om et mindre beløb.

Finanstilsynet i Island mistænker den færøske bank Eik Banki for at manipulere med kurserne. Her ses Torshavn fra havet, hvor en trawler er på vej ud af havnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/ Scanpix
I et tilfælde har banken ifølge Finanstilsynet snydt ved at fastsætte en pris på Atlantic Airways aktier, hvor Eik Banki fik en gevinst på 396 kroner.

I et andet tilfælde solgte en medarbejder i Eik Banki en portion aktier til banken, hvor banken ifølge Finanstilsynet snød med prisfastsættelsen og sælgeren fik en gevinst på 3.211 kroner.

Begge handler fandt sted juni og juli sidste år.

Revisor undrer sig
Bankens revisor undrer sig ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten sig over reaktionen fra det islandske finanstilsyn.

”I begge handler har vi haft en dialog med kunderne, som har godkendt prisen, og vi har ikke efterfølgende modtaget klager,” siger han og tilføjer, at der i tilfældet med Atlantic Airways var tale om en aktie, der havde været svær at prisfastsætte på grund af, at den ikke blev handlet så ofte.

Han undrer sig derfor over den voldsomme reaktion fra de islandske myndigheder. ”Der var måske tale om en procedurefejl, men slet ikke kursmanipulation,” siger han.

Det islandske finanstilsyn har overgivet en tredje sag til politiet, hvor der er tale om en intern handel i Eik Banki.