Egmont skeptisk over for digital magasin-platform

Egmont-direktør er skeptisk over for Readly, en ny digital platform for magasiner. Det virker mere som frygt for hård konkurrence, vurderer medieekspert, som mener, Readly har gode chancer i Danmark.

Fra Egmonts hovedkontor i København er der ikke meget opbakning at hente for Readly, som vil være magasinernes Spotify. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Musikken har Spotify, TV har Netflix, bøgerne har fået Mofibo, og nu forsøger Readly at sætte sig på den magasinverdenen. Men det kan blive svært for den svenske virksomhed at få de danske forlag med på vognen. I hvert fald er et af de største danske forlag afvisende over for konceptet.

Torsten Bjerre Rasmussen, chef for Egmont Magasiner og koncerndirektør for Egmonts nye stordivision, Egmont Publishing, tvivler på, at Readly får seriøse udbydere med i Danmark. Til spørgsmålet om, hvorvidt Readly er en interessant samarbejdspartner for Egmont Magasiner, svarer direktøren uden tøven.

»Hvis det er en all 'you can eat'-model, hvor man får relativt mange magasiner til en relativt lav pris, så nej. Det er jeg skeptisk over for, og det er jeg ret sikker på, vi vil holde os ude af,« siger Torsten Bjerre Rasmussen.

Egmont-direktøren mener, at Readly får svært ved at få opbakning, fordi virksomheden tager udgangspunkt i en typisk amerikansk forretningsmodel, hvor langt størstedelen af indtægterne kommer fra annoncer. Derfor er magasiner i USA også væsentligt billigere end i Danmark. 

Det betyder med andre ord, at amerikanske magasinforlag arbejder for at få så stort et oplag som muligt og så stort et læsertal som muligt, så man kan sælge annoncerne så dyrt som muligt.

»Med sådan en model er man ikke så bange for en 'all you can eat'-model, for du har ikke så meget at tabe, som vi har med den model, der er i Skandinavien og mange andre steder i verden, hvor man betaler for de kvalitetsblade, som vi producerer,« siger Torsten Bjerre Rasmussen.


Danske forlag henter i højere grad penge på abonnementer, og det passer dårligt ind i et koncept som Readly, hvor kunderne til en fast lav månedspris på 99 kroner kan vælge mellem et stort udbud af magasiner.Det er dermed ikke svært at forstå, hvorfor forlag som Egmont ikke tager i mod Readly med åbne arme.

Ifølge Uffe Henriksen, administrerende direktør i mediebureauet MEC, kan magasinbranchen ikke komme uden om spillere som Readly. Han understreger, at både magasinbranchen og alle andre i mediebrancher må forholde sig til den digitale virkelighed.

»Jeg tror heller ikke, at musikbranchen syntes, Spotify var en god idé eller TV-branchen syntes, at Netflix var en god idé,« siger Uffe Henriksen tørt.

Han kan ikke umiddelbart se, hvorfor Readly ikke skulle kunne få succes i Danmark.

»Man har set det lykkedes i andre brancher, så hvorfor ikke også i magasinbranchen?« spørger Uffe Henriksen retorisk og fortsætter:

»Men det afhænger selvfølgelig af, hvem de får med, hvad det kommer til at koste, og hvordan de i det hele taget vil imødekomme markedet,« siger han og tilføjer, at den danske magasinbranche ikke gør sig særligt bemærket med store digitale satsninger.

Trods svenske rødder har Readly et globalt fokus og satser i første omgang på de største markeder med verdensdominerende magasinforlag. Det betyder, at USA, Storbritannien og Tyskland står foran Danmark på Readlys markedsliste. Men Readlys direktør, Per Hellberg, har planer om at ramme det danske marked i begyndelsen af det nye år. 

Udover en forøgelse af læserskaren mener Per Hellberg, at Readly kan bidrage til forlagene med vigtig kundedata.»Vi ved eksakt, hvem kunderne er. Vi ved eksakt, hvor mange læsere, der læser magasinerne. Det går tilmed ned på sideniveau, så vi kan se, hvilke sider, som læses, og hvem der læser dem. Det gør, at vi har vældigt god data om læserne og forlagenes kunder,« siger Per Hellberg.

Torsten Bjerre Rasmussen erkender, at magasinbranchen har en udfordring i forhold til at finde rentable digitale løsninger, men han holder fast i, at printprodukter stadig har en fremtid.

»Der kommer nogle nye generationer nu, som ikke helt på samme måde har den holdning til print kontra digitalt som tidligere generationer, og det må vi forholde os til løbende. Men stadig kan man sige, at de fleste magasinkøbere er 25-30 år plus,« siger han og tilføjer, at mange bruger magasiner til at have liggende fremme som en del af interiøret i hjemmet.

Indtil videre har Readly følge direktør Per Hellberg haft en tilfredsstillende lancering i USA, hvor konceptet indtil videre omfatter 75 magasiner, heriblandt Business Week, Plaza og MacWorld.