Egenrådig Ljungman i parløb med Bagger

Stein Baggers svenske makker Mikael Ljungman har svært ved at forklare, hvad det egentlig var, Bagger betalte ham millioner af kroner for.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan kunne det lade sig gøre, at en lille svensk netbutik med fem ansatte, som solgte mobiltelefoner, gummibåde, kinesiske knallerter og badeværelsesmøbler, fik en stor kanon som Stein Bagger og hans selskab IT Factory på kundelisten. Og hvilke tjenester gav den svenske butik - Xiop - til gengæld for millionbeløb, som IT Factory betalte.

Det var nogle af de spørgsmål, som anklager Per Justesen forsøgte at få klarhed over på mandagens retsmøde i Lyngby i sagen mod Mikael Ljungman, Stein Baggers forretningspartner.

Dagens hovedperson fulgte koncentreret med i afhøringer af tidligere ansatte i hans selskab. Det billede, de to vidner kunne tegne af Xiop, var ret broget. Det skildrer en egenrådig Mikael Ljungman, der brugte løs af selskabets penge, mens han selv kørte selskabet, der gik konkurs i januar 2009.

Den tidligere direktør Magnus Söderlund fortalte, at Ljungman havde adgang til Xiops konti i banken, og han tog alt, hvad der gik ind af kontanter i selskabets kasseapparat.

- Jeg stoppede Ljungmans adgang til selskabets konti, og det blev bankdirektøren glad for, mens Ljungman blev stiktosset, fortalte Söderlund.

Direktøren tegnede et billede af Xiop som lidt af en rodebutik. Magnus Söderlund blev hentet ind i virksomheden i september 2008, og langsomt gik det op for ham, at Xiop var et helt andet foretagende end det, han fået beskrevet på forhånd. Regnskabet for 2007 var ikke afleveret, og da Magnus Söderlund dykkede nærmere ned i tallene, så han, at der flere gange gik flere millioner euro ind på Xiops konto for igen at forsvinde få dage efter.

- Jeg bad om at få en forklaring af Mikael Ljungman, og hans forklaring var blot, at pengene skulle være med til at øge omsætningen i firmaet, og at vi fik 1,4 procent i provision af transaktionerne, sagde Magnus Söderlund.

Ljungman selv sad under dagens retsmøde og granskede bilag iført turkis polo-T-shirt, mørkeblå cardigan og cowboybukser. Han bladrede ivrigt i de omfattende, røde sagsmapper, som han havde medbragt i to plasticposer, mens de tidligere kolleger tog deres tur i vidneskranken.

Vidnerne forklarede endvidere, at ingen andre end Ljungman selv var involveret i millionoverførslerne og forretningen med Stein Bagger, der efter anklager Per Justensens opfattelse gik ud på at bruge Xiop til at malke banker og finansieringsselskaber for penge.

Anklageren forsøgte også at finde ud af, hvad der reelt foregik i butikken - ud over salg. Mikael Ljungman har forklaret, at man fik store provisioner af forretninger med IT Factory, fordi der også foregik udvikling af software. Men en anden tidligere Xiop-direktør Jonas Halvorsen kunne ikke redegøre for udviklingen af software, selvom han var ansat i flere år og selv stod i spidsen for foretagendet i en periode fra 2007 til 2008.

Ljungman er tiltalt for groft bedrageri for over en kvart milliard kroner. Sagen fortsætter torsdag, hvor Stein Bagger skal vidne mod sin tidligere forretningspartner.

/ritzau/