Efterårsudsalg i ejendomsgigant

Krakkede Landic Property bliver solgt i store bidder. Ejerskabet af de mest interessante ejendomme ligger fortsat på Island. Tysk-israelske Trackside Holding står til at overtage SASs bygninger, herunder hovedsædet i Kastrup.

Foto: Scanpix. Landic Properties ejer en lang række bygninger i indre by - b.la. i Sværtegade. Hvad der skal ske med dem er usikkert.
Læs mere
Fold sammen
Store dele af den krakkede islandske ejendomsgigant, Landic Property, står over for et salg i store klumper, der skal overstås i løbet af efteråret.

Endnu er det langt fra alle selskaber i Landic-koncernen, der er konkurs, men krakket spreder sig som ringe i vandet. I sidste uge gik Landic Property Sverige således nedenom og hjem, og nu skal en portefølje til 1,1 mia. kr. bestående af SASs bygninger i Kastrup også sælges.

»Den er ikke gået konkurs, men ejes i Landic-koncernen og er belånt til panthavere, så der skal findes en løsning,« siger kurator Michael Ziegler, der understreger, at SAS-porteføljen ikke er i sig selv er nødlidende.

Ideen med konkurser og betalingsstandsninger er at stille alle kreditorer lige, og på den baggrund er det usædvanligt, at en så forbundet koncern som Landic krakker drypvis. Som salget af SAS-porteføljen viser, kan afledte effekter heller ikke helt undgås.

Herhjemme er ca. 100 Landic-selskaber enten konkurs eller i betalingsstandsning. De mest markante porteføljer bestående af Magasins og Illums ejendomme og Mikael Goldschmidts gamle ejendomsimperium er dog ikke konkurs - de er nemlig ejet direkte af det islandske moderselskab, der nyder godt af de lange islandske frister og er i betalingsstandsning helt frem til august.

Trackside endnu i spil
Landic er resultatet af en fusion mellem Islands største ejendomsselskab, Ole Vagners Keops og Mikael Goldschmidts Atlas Ejendomme og have på toppen ejendomme for over 30 mia. kr. Forretningsmodellen har hele tiden baseret sig på kraftig gearing, og siden Islands bankkollaps har selskabet været i gennem en rekonstruktionsproces.

I foråret kom det tysk-israelske hotelimperium Trackside Holding på banen som bejler til aktiverne i Danmark, Sverige og Finland, men da de opgav at købe hele butikken midt i juni, krakkede de tre danske hovedselskaber Landic Property Danmark, Landic Investment og Keops Development.

Trackside er dog langt fra ude af billedet: Selskabet har allerede overtaget de finske aktiviteter, hvor den lave pris faktisk førte til konkursen i Sverige. Også herhjemme er de endnu inde i kampen ifølge Michael Ziegler og direkte adspurgt om, hvad de kunne være interesserede i, siger han:

»Helt konkret kunne det være sådan noget som SAS-porteføljen og nogle af de andre større aktiver. Det er de store ting, de er interesserede i, nærmere kan jeg ikke komme det.«

Business erfarer fra anden side, at Trackside er enddog rigtig tæt på at overtage selskabet bag SAS-porteføljen, og at der kun mangler accept fra kreditorerne i form af bankerne og de private obligationsejere.

Derimod er det mere uklart, hvad der skal ske med Magasin- og Illum-ejendommene, samt Goldschmidts ejendomsperler i det centrale København. Islandske Landic har allerede meddelt, at de vil af med de skandinaviske besiddelser og fokusere på den islandske forretning, men det var ikke i går muligt at træffe CEO Vidar Thorkelsson, der er på forretningsrejse i Tyskland.

»Der findes givetvis en køber, og der er mange interesserede. Vi forventer, at man i løbet af efteråret har fundet en afklaring,« siger Michael Ziegler.

Mikael Goldschmidt har tidligere meldt ud, at han er interesseret i en dialog om at købe livsværket tilbage.