Efterårets smartphonekrig går i gang nu

Samsung afslører tirsdag aften sin nye toptelefon for at komme på behørig afstand af den kommende iPhone 7 fra Apple.

Samsung springer direkte fra Galaxy Note 5 til 7, når den nye toptelefon præsenteres i London tirsdag aften. Galaxy Note-serien kommer med digital pen, som bruges til både at tegne og skrive med og til at kunne klikke sig rundt på skærmen med. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterårets smartphonekrig begynder allerede i denne uge, hvor den sydkoreanske mobilgigant Samsung - verdens største mobilproducent - står klar med endnu en ny topmodel.

Tirsdag aften, 2. august, løftes sløret i London for den nye Galaxy Note 7 ved arrangementet Samsung Unpacked, som de seneste år er rykket tættere og tættere på sommerferien for dermed at sikre Samsung et større forspring, inden amerikanske Apple traditionen tro i september præsenterer sin årlige iPhone-model. Spændingen i år er dog større end ellers, fordi Apple de seneste to kvartaler har oplevet, hvordan det føles at være i tilbagegang og dermed ikke længere blot ride på en bølge af succes.

Nyder godt af Apples tilbagegang

Samsung arbejder med to mobilserier af toptelefoner. Den største af dem, Galaxy-serien, rummer Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge med den buede glaskant. De kom i handelen i marts og har solgt bedre end forventet. Samsung havde også brug for succesen, for trods rosende anmeldelser har forgængerne - S6 og S6 Edge - ikke fundet vej til nær så mange lommer og tasker som ønsket. S7 og S7 Edge har fået store roser og kaldes af mange anmeldere for de bedste smartphonetelefoner, der lige nu kan købes.

Samsung meldte før sommerferien ud, at man forventer at have solgt 25 millioner S7-telefoner inden udgangen af juli.

Samsung har nydt godt af Apples tilbagegang - den første, siden den første iPhone kom på markedet i 2007 -, og sammen med et større spareprogram samt faldende produktionspriser på meget af den elektroniske indmad bidrog S7-telefonerne til et overskud i april-juni, som overgik analytikernes forventninger. Samsung selv opgiver ikke salgstal for sine telefoner, men mobildivisionens overskud steg med 57 procent i forhold til sidste år.

Vandtæt skærm - og pen

Galaxy Note-telefonerne er smartphonetelefoner med indbygget pen, som kommer til sin ret, efterhånden som skærmene bliver større, og man derfor reelt godt kan skrive og tegne med pennen på også en telefon.

Den nye Galaxy Note 7, som ventes at blive pakket ud tirsdag aften, ser ud til at være en telefon med en skærm på 5,7 tommer (153,5 x 73,9 x 7,9 millimeter) og med en vægt på 168 gram. Den har et 12-megapixelkamera på bagsiden og et 5-megapixelkamera foran.

Prisen ventes at blive på omkring 850 euro eller lidt over 6.300 kroner. Galaxy Note 7 ventes også at kunne håndtere irisscanning, så man kan bruge sine øjne som adgangskode til telefonen, ligesom den vil bruge det nye USB-C-stik, som kan vendes begge veje, så man slipper for flere kabler.

Den medfølgende S Pen skal desuden kunne både kunne hjælpe med oversættelser af tekst og virke som forstørrelsesglas, ligesom selve telefonen - og pennen - angiveligt skal være vandtæt, ligesom konkurrenten Sonys roste Xperia-telefoner har været det gennem flere år.

Samsung håber, at den nye telefon kan få fat i markedet, inden Apple til september tager alt rampelyset med en ny iPhone-telefon. På forhånd er forventningerne til den nye iPhone dog dæmpede. Apple selv er som altid tavs som graven, mens rygterne svirrer, og små bidder med fakta om den kommende telefon gradvis dukker op.

Den nye iPhone 7 ventes kun at rumme få forbedringer i forhold til sidste års model, hvilket har fået flere analytikere til at konkludere, at Apples nye problemer næppe er slut. Der skal nemlig mere og mere til at overbevise mobilbrugerne om, at de behøver at udskifte deres nuværende telefon med en nyere - og dyrere - model.

Apples overskud faldt i april-juni med 14,6 procent i forhold til for et år siden, efter at omsætningen var gået 27 procent ned. Apple har fortsat verdens formodentlig største pengetank og vil ikke lide nogen nød, men signalerne er alvorlige, fordi senest 56,8 procent af overskuddet stammer fra iPhone-salget, der gik 23,3 procent tilbage. Teknologisk har Samsung lagt afstand til Apple med en række nyskabelser og er stadig den ubestridte leder i den dyre ende af smartphonemarkedet.

Den virtuelle virkelighed rykker ind på skærmen

Samtidig arbejder Samsung og de andre smartphoneproducenter tæt sammen med Google om at gøre mobiltelefonen til kommandocenteret for den nye »virtual reality«- eller »virtuelle virkeligheds«bølge. Her kan telefonen fæstnes i et par særlige briller og gennem en applikation lægge et kunstigt skabt lag oven på det, som man ellers ser i telefonen. På den måde kan man bevæge sig rundt i spil, når man drejer hovedet. Det nyligt populære Pokémon Go-spil er et eksempel på virtuel virkelighed.

Sony, som er hjemmehørende i Japan, fik i 2. kvartal igen sorte tal på bundlinien efter en større tilskæring. Salget af Xperia-telefonerne, der alle anvender Googles styresystem Android ligesom Samsungs, fortsætter dog med at gå tilbage. Sony solgte kun 3,1 millioner telefoner i april-juni mod 6,7 millioner for et år siden, og det samlede mobilsalg vil på et år kun være på 19 millioner smartphones.

Også sydkoreanske LG Electronics er presset på mobilsalget. Den nyskabende G5-toptelefon, der kom i marts, har ikke solgt så meget som ventet. Den er den første, som arbejder med moduler, således at man f.eks. kan koble en ekstra bund på med højttalere med B&O-lyd, et ekstra batteri eller andre funktioner, som forbedrer eller udvider, hvad der allerede findes på telefonen. LG solgte i 2. kvartal 13,9 millioner telefoner, en procent mindre end for et år siden.

Mobilsalget stiger kun lidt

Det samlede mobilmarked på verdensplan er kun vokset en anelse på et år. Der blev ifølge analysefirmaet Strategy Analytics i april-juni solgt 340,4 millioner mobiltelefoner globalt mod 338 millioner for et år siden. Til gengæld er forventningen, at efteråret igen vil sætte skub i mobilsalget.

Samsung sidder på 23 procent af verdensmarkedet for smartphones, hvor det for et år siden var 21 procent. Apple er omvendt faldet fra 14 til 12 procent. Tredjestørst er kinesiske Huawei, som herhjemme driver TDCs mobilnet. Huawei har en markedsandel på verdensplan på ni procent.