Efter tyve år i Velux: Bestyrelsesformand træder tilbage

Efter næsten tyve år i Velux' bestyrelse stopper Søren Bjerre-Nielsen som formand i vinduesgiganten. Dåbsattesten og et kommende direktørskifte er hovedårsagerne, siger den afgående bestyrelsesformand.

Søren Bjerre-Nielsen er bestyrelsesformand i Velux. Berlingske kører en serie med bestyrelsesformænd i nogle af de største danske virksomheder - hvordan styrer de virksomheden, mens de venter på opsving? Hellerup 29 september 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Søren Bjerre-Nielsen stopper som formand for bestyrelsen i Velux, verdens førende inden for ovenlysvinduer.

Fratrædelsen er sket under udramatiske omstændigheder, siger Søren Bjerre-Nielsen:

»Det er helt uden drama. Og jeg har planlagt det gennem længere tid.«

64-årige Søren Bjerre-Nielsen har siddet i bestyrelsen i Velux i tyve år, og været formand siden 2009. I stedet overtager næstformand Kim Fausing pladsen for enden af bestyrelsesbordet. 52-årige Kim Fausing har siden 2008 været koncerndirektør i Danfoss.

»Jeg er jo ikke nogen årsunge og har siddet i bestyrelsen i Velux i tyve års tid, så nu er det det rigtige tidspunkt,« siger Søren Bjerre-Nielsen.

Tidligere har direktøren for Velux, 60-årige Jørgen Tang-Jensen, luftet overvejelser om et skifte på direktørposten. Timingen for Søren Bjerre-Nielsens afgang er derfor koordineret, så Velux ikke både skifter formand og direktør inden for en kort periode. I stedet mener den afgående bestyrelsesformand, at den nye formand kan nå at falde på plads inden Jørgen Tang-Jensens afsked. Men hvornår det bliver, vil Søren Bjerre-Nielsen ikke sætte dato på.

»Det at skifte direktør skal man jo på et eller andet tidspunkt, naturen nødvendigt. Vi ønsker ikke at være i en situation, hvor vi skifter formand og direktør samtidig. Men der er ingen faste datoer i vente for det,« siger Søren Bjerre-Nielsen.

Søren Bjerre-Nielsen vil i stedet koncentrere sig om arbejdet i moderselskabet VKR Holding, der ejer Velux. Dog er dåbsattesten også en faktor, der spiller ind på tidshorisonten for bestyrelsespladsen.

»I princippet kan jeg jo fortsætte i fem år mere, det siger vedtægterne. Så det bliver inden for de næste fem år, det tilsiger min fødselsattest,« siger Søren Bjerre-Nielsen.

Velux er fonds- og familieejet og har 10.000 ansatte på verdensplan. Søren Bjerre-Nielsen har ved siden af Velux siddet i formandsstolen hos Nationalbanken siden 2007 og været formand for MT Højgaard siden 2013.