Efter tre bankpakker: Ejere forgyldes i FIH-lukning

Skatteborgerne er taberne i den kontroversielle lukning af FIH Erhvervsbank, fremgår det af ny bog.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de danske skatteborgere gennem tre bankpakker holdt hånden under den kriseramte FIH Erhvervsbank, så er det ikke den danske stat, der står til at blive forgyldt, når FIH Erhvervsbank lukker i den nærmeste fremtid.

Den helt store gevinst på lukningen af den 58 år gamle bank står to danske pensionskasser, et svensk forsikringsselskab, en gruppe danske rigmænd og direktionen i banken til at tjene.

Det fremgår af en ny bog om nedlukningen af FIH Erhvervsbank, »Kunsten af tømme en bank – og slippe godt fra det«.

»Det er en historie om, at staten i et forsøg på at undgå et kæmpe tab på FIH, der kunne true den finansielle stabilitet i Danmark, er med til at hjælpe nogle få mennesker til at tjene rigtig mange penge,« siger Thomas Græsbøll Svaneborg, erhvervskorrespondent på DR og forfatter til bogen.

»Det, der har overrasket mig mest i arbejdet med at skrive denne her bog er, hvor kyniske især de danske pensionskasser ATP og PFA har opført sig. Da der er to mulige købere til FIH, så kaster den ene køber åbenlyst snavs på den anden gennem medierne,« siger Thomas Græsbøll Svaneborg med henvisning til, at et konsortie bestående af ATP, PFA, svenske Folksam og rigmanden Christian Dyvig i 2010 løb med FIH foran et konkurrerende konsortie.

Store beløb til Dyvig og Schur

Selve regnestykket bag nedlukningen af FIH Erhvervsbank er kompliceret og endnu ikke endelig afgjort. Den danske stat står til at få i alt 150 mio. kr. i renter og overskudsdeling for at hjælpe banken af med problematiske ejendomsudlån for 17 mia. kr. i Bankpakke 5.

Men alt tyder på, at ejerne kommer til at score en betydelig større gevinst. Tidligere har erhvervsmediet Finans beregnet, at ejerne står til at score fire mia. kr. på nedlukningen. Samme tal fremgår af den nye bog:

»Hvis FIH Holding kan gøre boet op inden udgangen af 2016 og fordele den eventuelle gevinst på 4,1 milliarder kroner, skal ATP have 1.982 mio. kr. PFA skal have 792 mio. kr. FCPD A/S skal have 1.189 mio. kr., og ledelsen skal have 137 mio. kr.,« fremgår det af bogen.

FCPD dækker over det selskab, som det svenske forsikringsselskab Folksam har stiftet sammen med de danske rigmænd Christian Dyvig og Fritz Schur. De to danske rigmænd står alene til at tjene 400 mio. kr., har beregninger fra Finans tidligere vist. Det er kontroversielt, da FIH Erhvervsbank fik hjælp af både bankpakke 1 og 2, mens bankpakke 5 reelt var designet til netop FIH.

»Det drejer sig om en bank, som de danske skatteborgere har hjulpet i tre bankpakker, og hvor pensionskasser, rigmænd og tidligere bankdirektører tjener store beløb på afviklingen,« siger Thomas Græsbøll Svaneborg.

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen er stærkt kritisk overfor de beslutninger, der har ført til, at ejerne forgyldes ved nedlukningen.

»I strid med forudsætningerne for bankpakke 5 – en udviklingspakke, som FIHs aktionærer synes at have opfattet som en afviklingspakke – har FIH Holding, der kalder sig for et joint venture, på mindre end fire år jævnet en af Danmarks største banker med jorden,« siger Jørn Astrup Hansen.

Hårdhændet afvikling

Han mener, at staten gennem skraldespandsselskabet Finansiel Stabilitet selv kunne have afviklet banken.

»Hvis hensigten var en afvikling af FIH, kunne ministeren vel lige så vel have overladt opgaven til Finansiel Stabilitet; med 52 milliarder kroner i lån og garantier til FIH holdt staten alligevel langt den største risiko,« siger Jørn Astrup Hansen.

»Når finanskrisen er glemt, vil vi fortsat huske den forbløffende historie om FIH. Med tre bankpakker holdt staten hånden under FIH. Alligevel afviklede banken på rekordtid, forholdsvis hårdhændet, sine udlån. Og det var netop det, udviklingspakken skulle have forhindret,« siger Jørn Astrup Hansen.

Den nye bog sætter også fokus på den særdeles hårdhændede afvikling af FIH Erhvervsbank, som gjorde, at en række ejendomskunder blev lempet ud af banken. Samtidig dokumenterer bogen, hvordan komplicerede swap-lån blev solgt:

»Vi har tidligere hørt om renteswaps, som godtroende kunder er kommet forfærdeligt galt af sted med. FIHs renteswaps forekommer at have været særligt ondartede. Kunder, der troede at have swappet en variabel rent til en fast rente, blev klogere – og fattigere,« siger Jørn Astrup Hansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra FIH Erhvervsbank.