Efter to flystyrt, dødsfald og milliardtab: Udskældt fly kan snart være på vingerne igen

Den udskældte flytype Boeing 737 Max, som har været holdt på jorden i flere måneder, forventes at blive godkendt til igen at komme i luften. Planerne er fortsat, at 737 Max er tilbage på himlen midt på året.

Boeing 737 Max fly parkeret i Seattle i sommeren 2019. Nu kommer de måske på vingerne igen. Arkivfoto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Boeing 737 Max forventes at få sin flyvegodkendelse inden for de næste par uger.

Det skriver Financial Times, efter at amerikanske flymyndigheder torsdag meddelte, at godkendelsen snart er på vej. Dermed ser flyene ud til at være på vingerne midt på året som planlagt.

Det sker efter et år med to flystyrt, der har forårsaget 346 dødsfald og kostet selskabet 126 milliarder kroner, da mere end 700 fly har været tvunget til at blive på jorden med tusindvis af aflyste flyafgange til følge.

Stephen Dickson, der er chef for den føderale flyadministration i USA, har sagt, at flyet snart kan begynde at flyve igen til trods for et nyt softwareproblem. Det skulle efter sigende dreje sig om en dysfunktionel advarselslampe i flyenes cockpit. Det skulle give »mulige justeringer«, men ikke noget, der vil medføre nogen »betydelig forsinkelse« i planerne, skriver Financial Times.

Selskabet forventer, at flyet vender tilbage i luften midt på året, men det kan stadig tage op til to år at få samtlige Boeing 737 Max på vingerne. Når flyene har fået den endelige godkendelse, skal piloterne trænes i dem, og flyene skal integreres i de eksisterende flyplaner.

Krisen har allerede medført, at topchefen måtte gå fra sin post og har sat spørgsmålstegn ved forholdet mellem USAs mægtigste flyproducenter og sikkerhedstilsynet for fly.