Efter skandale i Sverige: PostNord vil heller ikke sikre løn- og arbejdsforhold i Danmark

I Sverige er statsministeren kommet med sønderlemmende kritik af PostNord, fordi de benytter sig af underleverandører, der ikke vil tegne overenskomst. Nu viser det sig, at fagforeningen HK har lignende problemer med PostNord i Danmark.

Foto: Henning Bagger

Er PostNord Danmark, der er ejet af den svenske og danske stat, med til at finansiere løndumping i Danmark? Det er fagforeningen HKs bekymring.

For en underleverandør til PostNord Danmarks regnskabsafdeling nægter at tegne overenskomst med HK, og PostNord Danmark vil ikke garantere de ansattes løn- og arbejdsvilkår.

»Der er en grund til, at private leverandører kan gøre det billigere. Det sker enten ved at have et lavere lønniveau eller ved at undlade nogle af de forhold, der er i en overenskomstdækket virksomhed,« siger HK-tillidsrepræsentant i HK, Eigil Johannesen, og fortsætter:

»Når den pågældende virksomhed ikke har overenskomst, så har vi en stærk mistanke til, at netop lavere lønniveau er årsagen til, at de kan gøre det billigere.«

Sagen med underleverandøren til PostNord Danmark kommer efter, at PostNord har været udsat for massiv kritik i Sverige.

Her er det kommet frem, at postvæsenet via underleverandører benytter sig af underbetalte østeuropæiske arbejdere i deres transportafdeling. PostNords egen forklaring var, at selskabet på grund af konkurrencevilkår ikke kan kræve, at deres underleverandører indgår overenskomster.

Men det argument faldt ikke i god jord hos den svenske statsminister, Stefan Löfven, der fredag kom med en sønderlemmende kritik af PostNord:

»Det er ikke noget argument, at de skal følge konkurrencen. Vi skal ikke have en lønnedgang på markedet, så det er absolut intet gyldigt argument.«

Ifølge PostNord Danmarks såkaldte Code of Conduct, altså virksomhedens værdigrundlag, respekterer PostNord Danmark »retten til kollektive forhandlinger samt retten til at indgå kollektive overenskomster.« Samtidig skriver PostNord Danmark, at de krav, de stiller til sig selv, også stilles til eksterne leverandører.

»Når virksomheder ikke vil indgå overenskomster, har vi ingen garanti for, at de lever op til de minimumsstandarder, som en overenskomst tilsiger. Når et selskab er ejet af staten, bør vi kunne forvente, at de overholder danske løn- og arbejdsvilkår,« forklarer fællestillidsrepræsentant for HK’erne i PostNord Danmark, Eigil Johannesen.

Det fik HK til for flere måneder siden at rette henvendelse til PostNord Danmark, for at få garanti for, at postselskabet selv ville garantere, at medarbejdernes vilkår lever op til danske minimumsstandarder.

Fra PostNord Danmarks topchef, Peter Kjær, lyder det, at man ikke har været opmærksom på HKs henvendelse om underleverandøren, før Berlingske Business kontaktede dem. Derfor er Peter Kjær, ikke bekendt med sagens detaljer. Men han slår fast, at underleverandører skal underskrive PostNords code of conduct.

»Jeg vil ikke garantere medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår. Men jeg vil sige, at det står i vores code of conduct,« siger Peter Kjær.

Sagen mellem PostNord Danmark og HK kommer efter, at PostNord har været udsat for massiv kritik for bl.a. løndumping i Sverige.

Det danske postvæsen er tidligere blevet kritiseret for at benytte underleverandører, der ikke levede op til danske løn- og arbejdsvilkår.

I 2014 kom det således frem, at Post Danmark, der i dag er PostNord Danmark, benyttede sig østeuropæisk arbejdskraft via underleverandører.

Det fremgik dengang, at udenlandske chauffører ansat under bl.a. underleverandøren Kim Johansen, ikke blev aflønnet efter danske lønforhold.