Efter ørkenvandring: Dansk kapitalfond sælger transportselskab

Det tidligere kriseramte transportselskab får nye, amerikanske ejere. Efter hele ti år og en hård rejse som ejet af den samme kapitalfond kommer Scan Global Logistics endelig videre.

Scan Global Logistics A/S Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er en af de mere uheldige investeringer for kapitalfonden Odin Equity, der i dag hedder BWB Partners. Logistikselskabet Scan Global Logistics, som har været ejet af fonden i hele ti år får nu langt om længe en ny ejer.

Det er en den amerikanske kapitalfond AEA Investors, der sammen med Scan Global Logistics' amerikanske partner, TransGroup WorldWide Logistics, nu overtager den danske transportkoncern. Det sker for en pris, der ifølge Berlingskes oplysninger løber op i mere end 1,1 mia. kr. inklusive gælden i selskabet. Det svarer til ca. 11 gange driftsindtjeningen (ebitda) i Scan Global Logistics, hvilket er en ganske høj pris for et transportselskab.

»Vi er meget glade for, at der skabes en ny, langsigtet og dedikeret ejerstruktur med global rækkevidde og dyb indsigt i logistiksektoren. Dermed kan vi fortsætte ad det vækstspor, vi har fulgt i en årrække,« siger Jesper Nielsen, der er adm. direktør i Scan Global Logistics.

Salgsprocessen har trukket gevaldigt ud. For mere end halvandet år siden forsøgte investeringsbanken Carnegie at sælge Scan Global Logistics. Men uden held. Siden blev salget lagt på is, ind til Carnegie i efteråret sidste år blev udskiftet med Rothshild som rådgiver og transportselskabet atter blev forsøgt solgt. Det ender nu endelig med en transaktion, så både BWB og og Scan Global Logistics kan komme videre.

Salget af Scan Global Logistics er en yderst tiltrængt fjer i hatten for BWB Partners, der som tidligere beskrevet i Berlingske, kom i store problemer da kapitalfonden opererede under navnet Odin. Kapitalfonden investerede stort op til finanskrisen og en række af investeringerne kom i uføre. Det stod så grelt til, at kapitalfonden var i fare for ikke at overleve. For de svigtende resultater ville gøre det så godt som umuligt at rejse nye penge til en ny fond.

Derfor blev fonden sidste år restruktureret og genfødt under navnet BWB. Flere af fondens investorer trak i nødbremsen og gik ud. BWB lykkedes dog med at få nye investorer ind, så fonden kunne overleve.

Kort før jul sidste år blev der skudt 380 mio. kr. ind i BWB til at købe mellemstore danske virksomheder for. Pengene kom primært fra en række udenlandske fonde, mens de flere danske pensionskasser som blandt andre Sampension og Industriens Pension blev købt ud af den første fond.