Efter nedjusteringer på stribe: Kinesiske virksomheder slår alarm over lav vækst

Over 20 kinesiske virksomheder har markant nedjusteret deres profitforventninger, hvilket bekræfter, at verdens næststørste økonomi er på vej ned i gear.

Væksten er faldet i Kina, og det gør ondt på nogle af landets største virksomheder. Arkivfoto: Wu Hong/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En række af Kinas største virksomheder har de seneste dage slået alarm over lavere økonomisk vækst og markant nedjusteret deres profitforventninger for 2018.

Over 20 virksomheder kom ifølge Bloomberg tidligt onsdag ud med advarsler om, at indtjeningen for 2018 bliver lavere end deres tidligere udmeldinger, på grund af blandt andet Kinas økonomiske afmatning, nye regnskabsregler og det store fald på aktiemarkedet sidste år. Det kinesiske CSI-300 indeks endte sidste år med at være verdens dårligste med et fald på fald på 25 pct.

Blandt de mest prominente nedjusteringer var China Life Insurance – Kinas største livsforsikringsselskab – der sagde, at overskuddet i 2018 er faldet med op til 70 pct. Virksomheden forklarede, at det svage resultat stammer fra et »betydeligt« fald i indtjeningen fra deres aktieinvesteringer på grund af »volatilitet og den nedadgående tendens på aktiemarkedet«. Også Chongqing Changan Automobile Co. –  Fords største partner i Kina – kom ud med nedslående nyheder og sagde, at 2018-profitten dykkede op til 93 pct. efter skuffende bilsalg, ifølge Bloomberg. For første gang i over 20 år faldt det totale kinesiske bilsalg i januar.

»De her udmeldinger understreger, at der er klart pres på kinesisk økonomi i øjeblikket. Med de svage nøgletal, vi ser i øjeblikket, er det normalt, at vi også ser virksomhederne komme ud og sige, at det står skidt til med omsætningen,« siger Allan von Mehren, kinaøkonom hos Danske Bank.

»Markedet havde forventet, at der ville komme en midlertidig nedtur i kinesisk økonomi, som hænger sammen med handelskrigen og med nogle opstramninger man lavede i 2017, som stadig har effekt,« tilføjer han.

Laveste vækst i 18 år

De seneste data fra Kina har malet et dystert billede af væksten i verdens andenstørste økonomi. Bruttonationalproduktet steg 6,6 pct. i 2018 – den laveste vækst siden 1990 – og profitvæksten i industrien, som er en af vigtigste indikatorer, er begyndt at falde for første gang i tre år. Samtidig er eksporten og importen også dalet, hvilket flere økonomer tilskriver den igangværende handelskrig mellem USA og Kina, der har resulteret i straftold på en række varer mellem de to stormagter.

Og de kinesiske virksomheder er ikke alene om at føle smerten fra landets afmatning og handelskrigen. Regnskabssæsonen i USA har vist, at mastodonter dér også har mærket nedturen, og virksomheder som Apple, Caterpillar og Nvidia er alle blevet ramt af lavere efterspørgsel på deres varer i Kina. Apples regnskab viste for eksempel, at salget i Kina dykkede 27 pct. i sidste kvartal, mens Caterpillars fjerde kvartal-regnskab leverede den største skuffelse i ti år efter en overraskende tilbagegang på det kinesiske marked. Apple kom allerede i starten af januar ud med et forvarsel om, at julekvartalet ville skuffe på grund af vigende iPhone salg i Kina.

Håb for handelsaftale

Det er selvfølgelig surt for de pågældende virksomheder, men det kan faktisk også have en positiv afledt effekt, forklarer Allan von Mehren. Det lægger nemlig pres på USAs præsident, Donald Trump, for at lave en handelsaftale med kineserne, så Corporate America ikke bliver ramt af den lavere efterspørgsel fra kineserne.

»Handelskrigen har ramt Kina hårdest, og det er blevet epicentret for den globale afmatning. Men det rammer også helt klart resten af verden. Kina trækker en tredjedel af global vækst, så vi mærker mere og mere, at Kina er blevet en stor økonomi,« siger Danske Bank-økonomen.

Håbet om en handelsaftale er også en af grundene til, at aktiemarkederne har taget de markante nedjusteringer og skuffende regnskaber i stiv arm. Kinas CSI-300 indeks er oppe på 6,7 pct. i januar, det paneuropæiske Stoxx Europe 600 er steget 6,3 pct. siden nytår, og det amerikanske S&P 500 indeks er klatret 5,2 pct. Trump mødes med en gruppe ledende kinesiske embedsmænd i Washington D.C. onsdag og torsdag for at diskutere en slutning på handelskonflikten. Der er ikke de store forventninger til at, de to parter får indgået en endelig aftale, inden »våbenhvilen« slutter 1. marts, men håbet er, at de undgår at ramme hinanden med yderligere straftold og bliver enige om at fortsætte forhandlingerne.

Der er også forventninger om, at den lavere vækst i Kina vil sætte skub i flere stimulusprogrammer fra regeringen, der kan hjælpe økonomien og aktiemarkederne.