Efter momssvindel og legetøj med farlig kemi: Nu dropper danskerne kinesiske netbutikker

Sidste år væltede mere end 43.000 pakker fra Kina dagligt ind over grænsen. En synlig manifestation af en ny virtuel grænsehandel, der er vokset massivt, og som koster danske virksomheder, PostNord og staten dyrt. Men nu er den eksplosive udvikling for første gang vendt.

I Legekæden i Lyngby Storcenter har sælgerne skullet forklare mange kunder, at legetøj fra kinesiske netbutikker kan være fyldt med farlige stoffer, der er sundhedsskadelige for børn. Her hjælper butikschef Lars Lund Jacobsen Mila på fem år og hendes mor Milka Mijuskowic med at finde gave til en børnefødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I Legekædens 44 butikker har man de seneste år til stor frustration oplevet det igen og igen.

Kunder på udkig efter dukker, klodser og plastikdyr har forundret henvendt sig til sælgerne og spurgt, hvorfor legetøjet er markant dyrere i butikkerne, end de er på nettet.

»Vi hørte det konstant: »Hvorfor skal jeg give 89 kr. for en Squishy, når jeg kan købe den på Wish til syv kr?« Og så har vores sælgere måttet forklare, at selv om de ligner hinanden, er der ikke tale om den samme vare, og at mange af de kinesiske hjemmesiders legetøj er fyldt med farlige stoffer,« siger Marianne Lyngby Pedersen, der er adm. direktør for Indeks Retail, som ejer Legekæden, Bog & Idé og Boghandleren.

Men den seneste tid har der ifølge direktøren været færre og færre kunder, der brokker sig over prisen. Og det er Marianne Lyngby Pedersen formentligt ikke den eneste aktør i detailhandlen, der oplever.

For efter flere år, hvor mængden af pakker med prisbillige dimser, elektronik, medicin, tøj og kosmetik er væltet ind over grænsen i en lind strøm, er udviklingen nu for første gang vendt.

PostNord, der håndterer forsendelserne fra Kina, forventer, at mængden af Kina-pakker vil falde med knap 11 pct. til 14 millioner pakker i 2019. Det sker, efter at antallet af forsendelserne fra Østen er faldet markant i årets første otte måneder.

Samtidig er andelen af danskere, der handler i kinesiske butikker, faldet med 26 pct. Det viser den spritnye udgave af DIBS' årlige e-handelsrapport.

DIBS, der hører under betalingsselskabet Nets, spurgte i foråret 2000 repræsentativt udvalgte danskere, hvor de har handlet de seneste tre måneder, og her svarede 28 pct., at de har handlet på kinesiske hjemmesider. Det er et fald fra samme periode sidste år, hvor 37 pct. svarede, at de havde shoppet på kinesiske hjemmesider.

DIBS har ikke undersøgt, hvorfor færre danskere handler på kinesiske hjemmesider, men ifølge både PostNord, Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), Dansk Erhverv og DIBS er et godt bud de mange negative omtaler, som de kinesiske hjemmesider har fået de sidste par år.

»Der har været rigtig meget snak om kvaliteten af de produkter, man får fra Kina, arbejdsbetingelserne i Kina og de konkurrenceforvridende forhold, som de kinesiske webbutikker lukrerer på, så jeg tror, at det er en generelt moralsk ting, som gør, at der er nogle danskere, som har droppet at handle der,« siger Henriette Høyer, der er salgsdirektør for DIBS.

Hos Dansk Erhverv oplever man også en ændring hos forbrugerne. Hvor danskerne i tidligere undersøgelser har angivet prisen som værende den vigtigste faktor for, hvor de handler på nettet, er det for første gang i en ny undersøgelse vigtigere for danskerne, at netbutikkerne overholder reglerne for produktsikkerhed.

»Det er altså meget bemærkelsesværdigt i et land som Danmark, hvor vi notorisk er kendt for at være meget prisbevidste,« siger Lone Rasmussen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Netbutikkers momssnyd koster staten 500 mio. kr.

Selv om færre forbrugere handler på de kinesiske hjemmesider, er problemerne ikke løst, mener FDIHs administrerende direktør, Niels Ralund, der også kan se et fald i danskernes interesse for netbutikker fra Østen i organisationens årlige e-handelsanalyse, som er lige på trapperne.

»Og det er glædeligt, men 14 millioner pakker om året er stadig mange,« siger han.

Han peger på, at pakkerne fortsat skaber en masse problemer for flere aktører. For det første går den danske statskasse hvert år glip af minimum 500 mio. kr. i manglende momsbetalinger fra netbutikker fra Østen.

Det har FDIH og Dansk Erhverv tidligere estimeret på baggrund af Skatteministeriets oplysninger om momsindbetalinger fra udenlandske netbutikker.

Flere af de kinesiske webshops snyder og betaler ikke moms, fordi der kun er en stikprøvekontrol af den massive mængde af Kina-pakker, som kommer til Danmark.

Det blev påvist, da Skattemyndighederne gennemførte fire aktioner i 2018, hvor 6.000 pakker blev taget ud til kontrol.

Kontrollen viste, at ni ud af ti af pakkerne fra Kina var værdisat under den særlige momsbagatelgrænse på 80 kr., som er grænsen for, hvornår man skal betale moms. Samtidig var mere end hver fjerde Kina-pakke fejlangivet.

Dansk Erhverv har tidligere fremvist adskillige eksempler på kinesiske netbutikker, der opdeler forsendelsen i flere mindre pakker eller angiver værdien til at være under 80 kroner, så der ikke skal betales moms.

Berlingske har desuden tidligere beskrevet, hvordan risikoen for at blive undersøgt i tolden i Danmark er så lille, at flere udenlandske netsider åbenlyst reklamerer med, at deres priser inkluderer en »momsfri garanti«, hvilket vil sige, at de betaler moms og told for de danske forbrugere, hvis pakken bliver taget af tolderne.

Netbutikken Lightake reklamerer endda på sin hjemmeside for, at under én pct. af dens forsendelser bliver stoppet i tolden.

Det er ikke kun Danmark, der har problemer med de kinesiske momssvindlere. EUs Revisionsret – en pendant til Rigsrevisionen herhjemme – leverede i august en hård kritik af, at EU-landene tillader, at netbutikkerne kan snyde med momsbetalingerne, uden at EU-landene gør noget ved svindlen, og EU-revisorerne anslår, at EU-landene går glip af omkring 38 mia. kr. om året.

Kina-pakker er underskudsforretning for PostNord

De kinesiske netbutikker lukrerer desuden på en gammel postaftale fra dengang, Kinas økonomi var hårdt presset. Aftalen betyder, at PostNord er forpligtet til at levere Squishies og hårelastikker til danskerne for kun 7,33 kr.

De lave fragtrater for Kina-pakkerne koster PostNord og dermed i sidste ende danskerne selv et anseeligt millionbeløb hvert år. Præcis hvor meget vil PostNord ikke oplyse.

Dertil kommer altså problemerne med den manglende forbrugersikkerhed. For det er ikke helt ufarligt at købe en sut til syv kr. eller en stor Nivea-creme til 20 kr. De kinesiske netbutikker er som udgangspunkt ikke forpligtet til at overholde EUs regler for produktsikkerhed, der f.eks. sikrer, at varen ikke indeholder farlig kemi eller er produceret af børn under kritisable arbejdsforhold.

Der findes ingen større undersøgelser af varerne i de kinesiske netbutikker. Men Forbrugerrådet Tænk har lavet flere stikprøver af varer fra danskernes foretrukne kinesiske netbutik Wish. I december 2017 fandt organisationen sikkerhedsproblemer i ti ud af 25 produkter til børn købt på Wish.com, bl.a. løsdele, som ikke var fæstnet tilstrækkeligt.

De har også lavet test, som afslørede farlige elektriske installationer, der ikke lever op til de gældende sikkerhedskrav, og fundet sundhedsskadelig kemi i kosmetik købt på hjemmesiden. Forbrugerrådet Tænk advarer ligefrem danskerne mod at købe kosmetik på de kinesiske netbutikker.

Skatteminister vil stoppe momssvindlerne

I Sverige er man lykkedes med at sætte en prop i pakkestrømmen fra Kina. Her skal man nu betale moms af alle pakker, også dem under 80 kr., mens alle forsendelser nu bliver pålagt et gebyr på 75 svenske kr. Det har nedbragt mængden betydeligt.

Før ændringen modtog svenske PostNord 150.000 forsendelser fra Kina om dagen. Nu er det tal nede på 15.000.

I 2021 vil alle EU-lande have samme model som Sverige, men det er for sent, når der stadig kommer knap 40.000 Kina-pakker væltende om dagen, mener Dansk Erhverv og FDIH, der vil have regeringen til at gøre som Sverige hurtigst muligt.

Det afviste den tidligere regering med argumentet om, at det vil gøre det dyrere for forbrugerne at handle på de kinesiske hjemmesider. Den tidligere regering satte i stedet ekstra penge af til Skats kontrol i lufthavnen. Et beløb, der svarede til cirka 40 ekstra toldere og en ny pakkescanner – til 40.000 pakker om dagen.

Den nye skatteminister Morten Bødskov (S) sagde i august til Børsen, at EUs skattepakke i 2021 vil tage EU et stykke af vejen hen mod at stoppe snyderiet, men at der skal gøres endnu mere på området. Han kom dog ikke med nogen konkrete meldinger. Niels Ralund fra FDIH hører dog ministerens udtalelser som en »positiv stemning« fra den nye regering.

»Så nu venter vi bare på at se noget handling,« siger han.