Efter melding om massetest: Falck vil fordoble antallet af testcentre og ansætte tusindvis af nye medarbejdere

Falck gør sig klar til at opskalere lyntestindsatsen, efter at regeringen onsdag meldte ud, at testkapaciteten skal mangedobles som forudsætning for genåbning af Danmark.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Falck gør sig klar til en kæmpe testoffensiv, hvor virksomheden forventer at skulle ansætte flere tusinde nye medarbejdere og åbne dobbelt så mange testcentre i Region Midtjylland, Nordjylland og Sjælland, hvis alle danskere skal testes to gange ugentligt fremover.

»Jeg går ud fra, at vi får besked i dag eller i morgen om at få testet langt, langt flere. Det vil jo kræve langt flere testcentre, end der er i dag. Hvis man skal imødekomme det, myndighederne siger, vil jeg tro, man skal op på i hvert fald 250 testcentre på landsplan,« siger Jørgen Mieritz, som er ambulancedirektør hos Falck.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tilkendegav i et interview i Berlingske søndag, at massetest kommer til at være en almindelig del af dagligdagen for befolkningen.

Danskerne skal vænne sig til at blive teste ofte – givetvis et par gange om ugen – som forudsætning for en genåbning af Danmark, lød budskabet fra statsministeren.

På et pressemøde onsdag meldte regeringen ud, at man nu vil mangedoble testkapaciteten i Danmark. Hvis alle danskere over 18 år skal tage en coronatest to gange om ugen, kræver det som minimum en testkapacitet på ni millioner test om ugen.

Derfor forbereder Falck en opskalering af lyntestindsatsen i de tre regioner, hvor virksomheden har fået til opgave at lynteste borgerne.

»Vi har 44-45 testcentre i de tre regioner lige nu, og jeg vil gætte på en fordobling af det antal som minimum,« siger Jørgen Mieritz.

Derfor vil indsatsen også kræve endnu flere ansatte. Falck regner med at skulle ansætte flere tusinde til opgaven.

»Det er flere tusinde, vi skal have rekrutteret. Det gælder om at få lavet et så fintmasket testcentersetup, så det er borgernært. Det vil kræve, at vi åbner i rigtig mange byer, og det vil kræve en masse ekstra folk,« siger han.

Falck forventer at skulle ansætte flere tusinde nye medarbejdere og åbne omkring 50 nye testcentre i Region Midtjylland, Nordjylland og Sjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Står klar til at hjælpe i hovedstaden

På nuværende tidspunkt er det SOS International og Copenhagen Medical, som har til opgave at teste borgerne i hovedstaden. Men skulle der være behov for ekstra hjælp, når testindsatsen opskaleres, står Falck også klar her.

»Hvis de henvender sig, er vi selvfølgelig interesseret i opgaven i hovedstaden, for vi har masser af folk til opgaven. Vi havde jo også mange store sportshaller i Region Hovedstaden før,« siger Jørgen Mieritz.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meldte også ud om nye test på pressemødet onsdag. Men den nye type test skal podepinden ikke lige så langt op i næsen som med den lyntest, danskerne er vant til. Den nye test vil være mellem hænderne på Falcks podere inden for en til to uger, forventer Jørgen Mieritz.

»Det vil også få flere til at blive testet to gange om ugen, for den nye test skal kun få centimeter op i næsen. Det er en langt mere behagelig oplevelse for folk, og det bliver også muligt at teste små børn med den nye test,« siger han.