Efter London-angrebet: Tech-virksomheder kritiseres for at være platforme for terrorister

Tech-virksomheder som WhatsApp og Google bliver efter onsdagens terrorangreb i London kritiseret af britiske ministre for at være platforme, hvor terrorister kan kommunikere hemmeligt og sprede ekstremistisk propaganda.

Tech-virksomheder som WhatsApp og Google bliver efter onsdagens terrorangreb i London kritiseret af britiske ministre for at være platforme, hvor terrorister kan kommunikere hemmeligt og sprede ekstremistisk propaganda. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCELO SAYAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad står højest - den nationale sikkerhed eller retten til privatliv? Debatten om retten til privatliv på onlinemedier er blusset op i England, efter at det søndag kom frem, at terroristen Khalid Masood skrev en besked på det sociale medie WhatsApp få minutter før onsdagens terrorangreb ved Westminister i London.

Det skriver The Wall Street Journal og The Telegraph.

WhatsApp, der er et socialt medie med mere end en milliard brugere på verdensplan, er krypteret, hvilket betyder at det ikke er muligt for andre end afsender og modtager at få adgang til beskederne.

Britiske ministre skændes nu med teknologivirksomheder om, hvor linjen skal gå mellem den nationale sikkerhed og brugerens ret til privatliv. De mener, at virksomhederne har et ansvar for at modvirke, at radikalisering foregår online.

»Vi er nødt til at sikre os, at organisationer som WhatsApp - og der er mange flere ligesom dem - ikke tilbyder et hemmeligt sted for terrorister at kommunikere med hinanden. Vi er nødt til at sikre os, at vores sikkerhedstjenester i visse situationer har mulighed for at komme ind i krypterede tjenester som WhatsApp,« sagde indenrigsminister Amber Rudd søndag ifølge The Wall Street Journal.

Udenrigsminister Boris Johnson kritiserer blandt andet Google for ikke at fjerne ekstremistiske hjemmesider. Søgemaskinen har stået over for gentagende kritik siden angrebet i London, fordi ’håndbøger til terrorister’ ikke er blokeret fra siden, skriver The Telegraph. Siderne indeholder blandt andet råd om, hvordan man bruger en bil som våben samt en guide til, hvor man skal stikke en person, der er iført sikkerhedsvest.

WhatsApp går ind for ret til privatliv

Britiske sikkerhedstjenester kan ikke få adgang til den besked, som terroristen i London skrev få minutter før angrebet. Detektiverne kan derfor ikke finde ud af, hvem han skrev til eller hvad han skrev, hvilket kan være afgørende fingerpeg i efterforskningen.

Amber Rudd har nu indkaldt til et møde i Indenrigsministeriet på torsdag, hvor hun vil debattere brugen af sociale medier som platform for terrorister. Hun har bekræftet, at regeringen via lovgivningen overvejer at gennemtvinge, at teknologivirksomheder skal fjerne ekstremistisk materiale, skriver The Telegraph.

WhatsApp, der er ejet af Facebook, har sagt, at det er en af deres kerneoverbevisninger at beskytte sine brugeres private kommunikation.

»Vi er forfærdet over angrebet i London tidligere på ugen, og vi samarbejder med sikkerhedstjenester i deres videre efterforskning,« siger en talskvinde fra WhatsApp til The Wall Street Journal. Hun ønsker ikke at kommentere yderligere.

WhatsApp blev blokeret tre gange sidste år i Brasilien, fordi mediet undlod at udlevere oplysninger vedrørende strafferetlig efterforskning, skriver The Telegraph.

Telegram, der ligeledes er et social medie, er også krypteret.  Mediet har dog indført en software, så myndigheder kan få adgang til meddelelser, hvis det er en nødvendig del af en strafferetlig efterforskning. Amber Rudd mener, at det også bør være muligt for andre tjenester, skriver The Telegraph.