Efter hvidvaskskandale: Svensk finanstilsyn overvejer sanktioner mod Swedbank

Der kan være sanktioner på vej mod Swedbank som led i undersøgelsen af bankens hvidvasksag i Baltikum. Det skriver det svenske finanstilsyn. Hvidvasksagen i Swedbank har allerede kostet ledelsen jobbet.

Swedbank har – i stil med Danske Bank – haft store problemer med deres filialer i Baltikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, har nu nyt om deres undersøgelse af den hvidvaskskandale, der i år har rystet den svenske storbank Swedbank.

Tilsynet skriver, at der nu er »tilstrækkelig grund« til at kunne beslutte, om de »brister og svagheder«, som tilsynet har fundet i undersøgelsen, skal føre til sanktioner mod banken, eller om undersøgelsen skal afsluttes på anden vis. Resultatet forventer tilsynet at kunne fremlægge i begyndelsen af det nye år.

Tilsynets undersøgelse er lavet i samarbejde med tilsynsmyndighederne i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen. Ifølge det estiske finanstilsyn, Finansinspektionen, har man også her besluttet at indlede en egentlig sanktionsproces mod Swedbank. I dette tilfælde mod Swedbanks datterselskab i Estland.

Ligesom Danske Bank havde massive problemer i Estland, kom det i begyndelsen af 2019 frem, at Sveriges ældste bank, storbanken Swedbank, der har fire millioner svenske kunder, nu havnede i sin egen sag om mulig hvidvask af mystiske milliardbeløb i Baltikum. Mistænkelige beløb for mindst 135 milliarder euro var strømmet gennem den svenske banks estiske filial.

I spidsen for den svenske bank stod danske Birgitte Bonnesen, der som direktør i 2017 blev kåret til Sveriges mægtigste finanskvinde. Lidt mere end en måned efter, at undersøgende journalister hos Uppdrag Granskning havde bragt de første afsløringer, blev hun fyret. Få dage senere meddelte også bankens daværende bestyrelsesformand, Lars Idermark, at han forlod Swedbank. Sagen undersøges lige nu også af det svenske bagmandspoliti.

Swedbank har erkendt, at der har været »brister i bankens arbejde mod hvidvask«, og at banken »ikke historisk har haft tilstrækkelige ressourcer eller kompetencer til fuldt ud at håndtere risikoen for, at kunder og andre aktører hvidvasker penge«, som banken skrev i en pressemeddelelse ifølge Dagens Industri.

Tirsdag formiddag skriver Swedbank, at banken har modtaget finanstilsynets meddelelse, og at man »fortsat vil samarbejde med og bidrage med al information, som myndighederne beder om«.