Efter hvidvask-sag og Panama Papers: Partier skærper indsats mod hvidvask

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterer i dag en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask, der ventes indgået mellem et bredt udsnit af Folketingets partier.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen orienterer onsdag formiddag den 21. juni 2017 om en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask, der ventes indgået mellem et bredt udsnit af Folketingets partier.. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt politisk flertal skærper nu indsatsen mod hvidvask efter en række skandalesager.

»Vi skal ganske enkelt have stoppet de skruppelløse forbrydere, som flytter penge over landegrænserne. Aftalen indeholder derfor et ganske omfattende katalog af initiativer, der skaber langt bedre muligheder for at håndhæve lovgivningen om hvidvask effektivt og sikkert,« siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder blandt andet, at reglerne til ledelsen i bankerne skærpes, ligesom Finanstilsynet får mulighed for at lukke en bank ved særlig grove overtrædelser af hvidvask-lovgivningen.

»Jeg må desværre erkende, at bankerne ikke har haft nok fokus på at sikre, at reglerne blev overholdt. Aftalen vil af samme grund også sætte langt større fokus på hvidvask i ledelsen hos de finansielle virksomheder. Vi markerer klart overfor banker og rådgivere med aftalen, at de skal leve op til deres samfundsansvar, hvis de vil undgå alvorlige sanktioner,« siger Brian Mikkelsen i pressemeddelelsen.

Den nye politiske aftale kommer i kølvandet på især to markante sager det sidste år. Først skandalen om det såkaldte Panama Papers for et år siden, hvor især Nordea kom i skudlinien. Senest har Berlingske afdækket, hvordan milliarder, der ifølge myndighederne i Moldova stammer fra kriminalitet i bl.a. Rusland, er endt på konti i blandt andet Danske Bank Estland. En sag, som Danske Bank har beklaget:

»Vi var langt fra dygtige nok til at forhindre, at vores filial i Estland blev misbrugt - formentlig til hvidvask frem til 2014. Det var forhold, som vi selv konstaterede, og som vi selv rettede op på, da vi blev opmærksomme på problemet,« sagde Danske Banks chefjurist Flemming Pristed på en høring i Folketinget om hvidvask for nylig.

Med aftalen skærpes blandt andet egnetheds- og hæderlighedskrav hos ledelsen både ved ansættelse og løbende herefter. Herved kan medlemmer af en bestyrelse eller direktion drages til ansvar, hvis der finder en overtrædelse af hvidvasklovgivningen sted. Aftalen betyder også, at der skal udarbejdes en samlet hvidvaskstrategi, at strafferammen for hæleri hæves fra 6 år til 8 års fængsel, at bødesanktioner hæves, lige som Finanstilsynet får mulighed for at inddrage tilladelsen til at drive finansiel virksomhed ved grove overtrædelser af lovgivningen om hvidvask.

«Vi skal sikre, at alvorlig hvidvaskkriminalitet straffes hårdt ved domstolene. Derfor forhøjer vi nu strafferammen i hæleribestemmelsen, så der kan udmåles en endnu hårdere straf til de personer, der begår hvidvask af meget omfattende karakter. Samtidig vil den nye hvidvaskstrategi medvirke til at styrke samarbejdet mellem myndighederne på hvidvaskområdet,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).