Efter hård kritik – kæmpe fødevareproducent stopper salg i Rusland

Efter hård kritik fra blandt andet andet den ukrainske premierminister og præsident, trækker schweiziske Nestlé nu en lang række produkter fra Rusland, herunder Nesquik og Kitkat. Ikke alle produkter bliver dog fjernet fra hylderne.

Nestlé havde sin spæde start i 1860erne i Schweiz. I dag ejer virksomheden over 2.000 mærker i 186 lande. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Arnd Wiegmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareproducenten Nestlé stopper nu størstedelen af salget i Rusland. Det fremgår af en pressemeddelelse fra virksomheden onsdag.

Ifølge Nestlé suspenderes salget af velkendte varer som blandt andre Kitkat og Nesquik. Tidligere har fødevaregiganten stoppet al markedsføring og økonomisk investering i landet.

Udmeldingen kommer i kølvandet på den massive kritik, som virksomheden har stået til mål for, efter de har holdt fast i deres involvering på det russiske marked.

Virksomheden ejer foruden de førnævnte produkter andre kendte mærker som Nespresso, Häagen-Dazs og San Pellegrino.

Skarp kritik fra hackergruppe

Så sent som i går kunne Berlingske fortælle, at det pres kun voksede sig større, og blandt andet har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, været i dialog om den schweiziske gigant. Han har ifølge schweiziske medier udtalt, at »forretningen i Rusland arbejder videre, selvom vores børn dør, og vores byer ødelægges«.

Derudover sagde han, at firmaet ikke lever op til deres slogan »god mad, godt liv«.

Tidligere har hackergruppen Anymous opfordret til et boykot af Nestlé. Gruppen har været involveret i hacking af de russiske systemer i et forsøg på at gribe ind i den russiske krigsmaskine.

Ikke alt bliver fjernet

Virksomheden har dog ikke planer om at trække alt salg fra Rusland. I stedet vil de stadig give adgang til det, de kalder »essentiel mad« – herunder babymad og mad til hospitaler.

Ifølge pressemeddelelsen er det ikke deres forventning at skabe profit ved at beholde de produkter i landet. Men hvis det skulle ske, så vil Nestlé donere overskuddet til humanitære aktioner.

Det fremgår ikke, hvordan fremtiden ser ud for de mere end 7.000 ansatte, som Nestlé beskæftiger i Rusland, hvor omkring to procent af virksomhedens omsætning kom fra i 2021.

Indtil nu har seks fabrikker fortsat været åbne og produceret produkter til butikkerne, hvor en lang række sanktioner har gjort det svært at få sat varer på hylderne.

Derimod meddeler Nestlé, at virksomheden står på Ukraines side, derunder de 5.800, Nestlé har ansat i landet. Fødevaregiganten pointerer, at der fortsat er planer om at fortsætte finansiel støtte til Ukraine og flygtninge i de omkringliggende lande.