Efter gebyrhop: Tre banker bliver anmeldt for at hæve Visa/Dankort-priserne

Hvad der for bankerne ligner en fed forretning, bliver nu anmeldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen af Forbrugerrådet Tænk.

. REUTERS/Ints Kalnins Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det vigtigste på min agenda er, at vi får gjort vores kunder glade,« sagde Nordeas nye danske landechef, Frank Vang-Jensen, blandt andet til Berlingske Business den anden dag. Anledningen var hans ansættelse, men allerede samme dag kom det frem, at valutakursgebyret i Europa stiger ved Visa/dankort fra 1 procent til 1,5 procent. Altså en stigning på 50 procent, mens det uden for Europa stiger fra 1,5 procent til 2,0 procent, en stigning på 33,3 procent.

Det vil altså sige, at det vil koste danskerne 15 kroner at bruge 1.000 kroner på en restaurant i Europa og 20 kroner uden for Europa, og ændringerne trådte i kraft i går. Men det har Forbrugerrådet Tænk ikke tænkt sig skal være ret. De har nu anmeldt Nordea, Danske bank og Jyske Bank til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det fortæller Seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg, til DR

»Vi mener, at det er ulovligt at hæve valutakurstillægget for visa-dankort med 50 procent. Vi vil derfor anmelde de banker, der gør det, til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få prøvet, om vi har ret,« siger Troels Holmberg blandt andet til DR.

Nordea har blandt andet fortalt, at en af grundene til, at gebyrhoppet er rimeligt, er, at de sænker gebyrpriserne på Mastercard fra 1,75 til 1,5 procent. Men det giver Troels Holmberg ikke meget for. Han fortæller til DR, at over halvdelen af danske transaktioner i udlandet foregår med Visa/Dankort. Han mener desuden, at prisstigningerne er et koordineret angreb.

»Hvis der var konkurrence på markedet, så ville gebyret falde i takt med, at det blev billigere for bankerne at stille den her service til rådighed. Og det bliver billigere for bankerne, for vi har aldrig brugt vores kort mere i udlandet, end vi gør nu,« siger seniorøkonom Troels Holmberg til DR og tilføjer:

»Det ligner et koordineret angreb på visa/dankortet fra bankerne, hvor de én efter én forringer vilkårene for at prøve at få os forbrugere skubbet over på andre betalingskort, som de tjener mere på. Det er bare ikke i forbrugernes eller samfundets interesse.«

Nordeas bankdirektør for »personal banking«, Mads Skovlund Pedersen, fortæller til DR, at der ingen sammenhæng er mellem prisstigningerne, og de stigninger som Jyske Bank og Danske Bank foretog sig tidligere på året. Han siger desuden, at han er klar til gå i dialog med forbrugerrådet, men han er overbevist om, at banken holder sig indenfor loven. Ligeledes mener pressechef for Danske Bank, at de holder sig inden for pågældende lovgivning.