Efter flere udbyttefinter: Bestyrelse freder ATP-topchef

Der har været politisk pres på ATP-boss Christian Hyldahl efter afsløringer af flere udbyttehandler fra hans tid som Nordea-direktør. Hans skæbne har onsdag været oppe at vende på et møde i forretningsudvalget.

Christian Hyldahl
ATP-topchef Christian Hyldahl ser ud til at kunne fortsætte i sin stilling som øverste chef for landets største pengetank, efter at bestyrelsen onsdag mødtes for blandt andet at drøfte topchefens rolle i tidligere sager om udbyttehandler i hans tid som Nordea-direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Flere politiske partier havde sat spørgsmålstegn ved Christian Hyldahls fremtid som ATP-topchef efter en række afsløringer i den seneste uge relateret til hans fortid som Nordea-direktør.

Men nu har bestyrelsen fredet pensionsbossen efter et møde onsdag, og dermed bliver han efter alt at dømme siddende som øverste chef for landets største pengetank.

»Vi har i dag haft et ordinært møde i forretningsudvalget og har selvfølgelig drøftet sagen. Vi har fuld tillid til Christian Hyldahl. I forbindelse med ansættelsen af Christian Hyldahl fik bestyrelsen en redegørelse om sagen, og han har klart givet til kende, at han er blevet klogere og hans syn på Nordea-handlerne har ændret sig,« skriver bestyrelsesformand Torben M. Andersen til Berlingske og tilføjer:

»Vi havde selvfølgelig gerne været sagen foruden, men vi mener, at Christian Hyldahl er den rette direktør for ATP og til at skabe gode pensioner på en ansvarlig måde. Det ser vi tydeligt i den måde, han personligt og ledelsesmæssigt arbejder for at løfte de særlige samfundsansvar, der påhviler ATP.«

Har ændret holdning

Han har tidligere været i skudlinjen som følge af sin tid som direktør i Nordea. Her havde han ansvaret for den afdeling af banken, som i 2006 og 2007 foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz. De handler skulle Christian Hyldahl retfærdiggøre i slutningen af 2016, da han skiftede fra Nordea til ATP. Og det valgte han at gøre.

Da DR og Politiken for en måned siden kunne afsløre, at svindlen med udbytteskat var et systemisk, europæisk problem, havde Christian Hyldahl, som bestyrelsesformand Torben M. Andersen er inde på, ændret holdning. Normerne havde ændret sig, og han ville i dag ikke have sagt god for det, han sagde god for dengang.

Christian Hyldahl fastholdt dog, at han ikke havde kendskab til andre sådanne problematiske handler. Indtil Børsen i sidste uge kunne afsløre, at den samme afdeling af Nordea, som Christian Hyldahl stadig var chef for, i 2008 foretog en lignende handel gennem en oprettet fond i Nykredit på 17 mia. kroner. ATP-bossen tog ansvaret på sig, men forklarede, at han ganske enkelt ikke kunne huske handlen, førend Børsen havde gjort ham opmærksom på den.

Politisk pres tager til

Det lagde pres på Christian Hyldahl, men Torben M. Andersen fastholdt dog tilliden. Men tirsdag aften i denne uge kunne Børsen så afsløre, at det ikke blot var den schweiziske statskasse, som Nordea i sin tid havde medvirket til at snuppe indtægter fra gennem aktiehandler henover udbyttedatoen. Nej, bankens folk i den afdeling, som Christian Hyldahl havde ansvaret for, havde også fokus rettet mod den franske skattekasse.

»Vi kan se, at der i 2005 og 2006 har været handlet med franske aktier, omend i en noget mindre skala. Alle de handler tilhører samme periode og samme kompleks, som vi tydeligt har sagt, at vi tager afstand fra,« skrev Nordeas presseafdeling i en mail til Børsen.

Det fik det politiske pres til at tage til. Både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Alternativet havde nu svært ved at forestille sig Christian Hyldahl ved roret for ATP.

Men både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Morten Bødskov (S) har givet udtryk for, at mens de ganske vist så på sagen med alvor, så var det op til ATPs bestyrelse at træffe beslutningen om pensionsbossens videre fremtid. Og bestyrelsen har altså besluttet, at Christian Hyldahls fremtid hos ATP fortsætter.