Efter Carlsberg-sag: Udenrigsministeriet strammer op om mulige korruptionssager

Udenrigsministeriet vil være bedre til at håndtere anklager om mulig korruption og anden økonomisk kriminalitet mod danske virksomheder i udlandet.

Carlsberg har på det seneste været i modvind på grund af beskyldninger om urent trav i Indien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være langt mere klart, hvordan danske diplomater og ansatte på danske repræsentationer i udlandet skal reagere, når de får henvendelser om mulige ulovligheder hos danske virksomheder i udlandet. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at kampen mod korruption er en af hans mærkesager, og derfor styrker man nu indsatsen på området.

»Udenrigsministeriet har en nultolerancepolitik i forhold til korruption. Jeg har dog måttet konkludere, at det ikke har været helt klart, hvordan Udenrigsministeriet skulle håndtere anklager om korruption mod danske virksomheder, som vores ambassader rådgiver verden over. Det skal der selvsagt laves om på. Derfor præsenterer jeg i dag en række nye tiltag,« siger han tirsdag i en pressemeddelelse.

Ifølge Berlingskes oplysninger kommer Udenrigsministeriets opstramning som følge af sagen om Carlsberg i Indien, som Berlingske har afdækket.

I september 2019 beskrev Berlingske første gang, at nøglepersoner på et indisk Carlsberg-bryggeri gennem halvandet år ifølge et omfattende materiale betalte lokale embedsmænd penge under bordet. Mere end et år før var flere danske ministerier og dansk politi blevet advaret om forholdene.

Siden er det kommet frem, at også den danske ambassadør i Singapore blev advaret om mulig korruption i Carlsberg, og at ambassadøren lækkede et whistleblowertip om mulige ulovligheder til Carlsberg. Efter Berlingskes afdækning har Udenrigsministeriet overdraget sagen til Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Gennemsigtighed« og »ordentlighed«

Et af tiltagene i ministeriets plan er oprettelsen af et nyt fast kontaktpunkt i Udenrigsministeriets juridiske afdeling i København. Her skal danske ambassader melde ind, hvis de får mistanke om eller henvendelser om mulig korruption eller anden økonomisk kriminalitet, der involverer danske virksomheder i udlandet.

Herunder præciserer Udenrigsministeriet også retningslinjerne for de danske repræsentationers videregivelse af henvendelser om anklager mod danske virksomheder til de virksomheder, det handler om.

Kofod understreger, at Udenrigsministeriets ansatte gør et »vigtigt stykke arbejde« med at styrke »danske værdier som gennemsigtighed og ordentlighed«.

»Det arbejde er ikke mindst vigtigt på markeder med udbredt korruption. Det er meget vigtigt for mig, at sager om korruptionsanklager behandles korrekt, hurtigt og ensartet. Vores ambassader bør ikke stå alene med vurderingen af anklager mod danske virksomheder. Derfor sørger vi nu for, at kyndig juridisk bistand fra Udenrigsministeriet altid inddrages i sager om korruptionsanklager,« siger han.

Ambassade eller erhvervsrådgiver?

Ifølge Frederik Waage, der er professor i offentlig ret ved Syddansk Universitet, er det »fornuftigt«, at ministeren tager hånd om, hvordan Udenrigsministeriet samarbejder med virksomheder ude i verden og håndterer mulige korruptionssager.

»Et ministerium skal have klare linjer, i forhold til hvordan embedsfolk håndterer en henvendelse om mulige lovbrud i danske virksomheder. I tilfældet Carlsberg kan man godt stille spørgsmål ved, hvordan Udenrigsministeriet har ageret,« siger han.

Danske virksomheder i udlandet skal naturligvis hjælpes alt det, staten kan, siger han.

»Men det er afgørende at fastholde, at der er forskel på at være en ambassade og en erhvervsrådgiver for private interesser,« siger Frederik Waage.

Formanden for Transparency International Denmark, Natascha Linn Felix, synes, at initiativet lyder »vældig positivt«. Hun understreger, at hun endnu ikke har set retningslinjerne og derfor har svært ved at forholde sig til detaljerne.

»Noget af det, vi har peget på, er jo, at man ude på ambassaderne tilsyneladende ikke har haft styr på, hvordan man skulle håndtere potentielt alvorlige whistleblowerhenvendelser. Derfor er det vigtigt at indskærpe, at for Danmark står hensynet til kampen mod korruption altså over hensynet til en given dansk virksomhed,« siger hun.

Carlsbergs pressechef, Kasper Elbjørn, oplyser, at bryggerikoncernen ingen kommentarer har til Udenrigsministeriets nye plan.