Efter byge af kritik: Statens oprydder kæmper for sit eftermæle

Som bestyrelsesformand for flytteservicevirksomheden Santa Fe – det tidligere ØK – er Henning Kruse Petersen blevet mødt af massiv kritik. Han medgiver, at han har et ansvar for selskabets mange problemer, »men det er klart, at den markedsmæssige udvikling har påvirket selskabet markant«, lyder formandens forsvar.

Trods hård kritik foreslår Santa Fes bestyrelse genvalg af bestyrelsesformanden Henning Kruse Petersen, når selskabet afholder generaforsamling mandag 29. april 2019 i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Henning Kruse Petersen er kommet i vælten igen.

Efter at salget af Santa Fes immigrationsforretning mislykkedes i februar, har kritikken haglet ned over ham. Erhvervsmanden Thor Stadil er en af de aktionærer, der har været stærk kritiske over for Henning Kruse Petersen, bestyrelsesformand i Santa Fe – det tidligere Østasiatisk Kompagni (ØK).

»Baseret på det her har jeg ikke tillid til formanden,« har Thor Stadil udtalt til Dagbladet Børsen.

I marts blev der kastet benzin på bålet, da den børsnoterede flytteservicevirksomhed udskød datoen for offentliggørelse af årsrapporten med tre dage. Udskydelsen skyldtes, at der først på den oprindeligt planlagte regnskabsdag var blevet indgået en aftale med selskabets finansieringspartnere. Santa Fes aktiekurs styrtdykkede samme dag og er faldet med omkring 80 pct. det seneste år.

»Der er intet, som i absolut intet, der kan begrunde ud fra det, vi ved i dag, at man burde give dem, som de seneste fem år har destrueret værdi, et nyt og forlænget ansvarsmandat,« lød det fra investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Mens kritikerne mener, at der skal nyt blod til, vil bestyrelsen have mere af det samme. Bestyrelsen har således foreslået genvalg af Henning Kruse Petersen, når Santa Fe mandag 29. april holder ordinær generalforsamling i København.

»Hvad angår forslaget om at genvælge tre af de nuværende bestyrelsesmedlemmer skal dette ses i lyset af et ønske om at sikre tilstedeværelsen af den oparbejdede viden om selskabets forhold kombineret med en hurtig og effektiv beslutningsproces i et nært samarbejde mellem direktion og bestyrelse,« skriver Henning Kruse Petersen i en e-mail til Berlingske.

Han påpeger, at det naturligvis er aktionærerne, der sammensætter bestyrelsen på den kommende generalforsamling. Samtidig medgiver Henning Kruse Petersen, at han har et ansvar for den problematiske situation, Santa Fe befinder sig i.

»Det er der ingen, der vil løbe fra, men det er klart, at den markedsmæssige udvikling har påvirket selskabet markant,« lyder det fra bestyrelsesformanden.

71-årige Henning Kruse Petersen har bestridt flere centrale stillinger i den danske finansverden gennem årene. Han blev for alvor kendt, da han i begyndelsen af 1990erne fik et gyldent håndtryk på omkring 20 mio. kroner i forbindelse med sin afsked med daværende Unibank (nu Nordea).

Fra 1995 til 2007 var Henning Kruse Petersen koncerndirektør i Nykredit, men i dag er han mest kendt som tidligere formand for statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, som overtog en række nødlidende banker i kølvandet på den seneste finanskrise.

»Det var som at betræde jomfruelig jord for os. Ingen havde prøvet det før,« sagde Henning Kruse Petersen forrige år i et interview med Berlingske.

Ekstra Bladet har tidligere omtalt Henning Kruse Petersen som en bulderbasse med store armbevægelser og høj cigarføring, og som bankoprydder tordnede han mod bankerne. Det juridiske efterspil er dog endt med, at en lang række ledelsesmedlemmer er blevet frikendt for ansvar.