Efter afsløringer: Nordea-topchef blæser til fælles front mod hvidvask

Banksektoren bør gå sammen om et nordisk samarbejde om at bekæmpe hvidvask, lyder det fra Nordeas topchef Casper von Koskull. Han møder opbakning fra flere bankdirektører.

Arkiv: Nordeas administrerende direktør Casper von Koskull. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA

Nordea-topchef Casper von Koskull inviterer nu de nordiske banker til et samarbejde i kampen mod hvidvask.

Det skriver Børsen.

Arbejdet med at bekæmpe pengehvidvask og terrofinansiering koster nordiske banker et milliardbeløb årligt, og Nordens seks største banker har over 2.500 antihvidvask specialister, viser en gennemgang, som avisen har lavet. Alene Nordea har ca 1.500 medarbejdere på antihvidvask og compliance.

Mange af de såkaldte complaince-medarbejdere beskæfter sig med »kend din kunde-regler«, fordi myndighederne kræver, at banker skal vide, hvem deres kunder er, og hvor pengene kommer fra, og hvor de overføres til.

Derfor bør branchen gå sammen i en mere koordineret indsats, mener Casper von Koskull.

»Hvorfor skal alle banker stå for hele kend din kunde-processen? Man får ikke en konkurrencefordel, det er noget, alle skal gøre. Sammen med myndigheder kunne dette være noget, man kunne lave en enhed omkring,« siger han i en invitation til andre banker om et samarbejde på området.

Han møder opbakning fra flere nordiske bankdirektører. Terje Turnes, koncerndirektør med ansvar for risikostyring i den norske storbank DNB, er positiv:

»Her gør mange af bankerne det samme arbejde med de samme kunder, og det er unødvendigt kompliceret for både kunder og banker,« siger han.

Også Danske Banks chef for compliance, Anders Meinert Jørgensen, erklærer sig positiv over for et øget samarbejde i sektoren.

»Vi samarbejde allerede i dag i forskellige fora og bidrager gerne yderligere til at finde fælles løsninger, der kan være med til at bekæmpe hvidvask. Så vi er positive over for et øget samarbejde i sektoren og ikke mindst med myndighederne,« siger Anders Meinert Jørgensen.

Det nye oplæg til samarbejde kommer i kølvandet på, at Danske Bank og Nordea har været involveret i flere store sager om hvidvask. I foråret blev både Nordea og Danske Bank involveret i en sag om milliarder af kroner, der ifølge myndighederne i flere lande stammer fra kriminalitet, og som over flere år er blevet overført til konti i Danske Bank og Nordea, der tilhørte lyssky selskaber i skattely. Det afslørede Berlingske Business i en række artikler, hvor både Danske Bank og Nordea måtte erkende, at de havde sjusket.

I efteråret rullede en ny hvidvask sag. Berlingske Business afslørede, at store beløb fra diktaturet Aserbajdsjan i flere år strømmede gennem Danske Bank og blandt andet endte hos højtstående politikere i Europa. Danske Bank har erkendt, at de har brudt hvidvaskreglerne. Vi var ikke gode nok, lød det fra Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank.