Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Flere konkurrenter har meldt deres interesse for Edda Media, der blandt andet tæller 49 lokale og regionale aviser. Endnu er der ikke noget, der tyder på, at Mecom er på vej til at sælge, men uanset hvad, er der behov for øget samarbejde blandt mediekæmpen Schibsteds konkurrenter. Det fastslår Edda-chef Jan M. Moberg til Berlingske Business i kølvandet på den kontroversielle godkendelse af Schibsteds sammenlægning af fire førende regionale medier i selskabet Media Norge, som bliver en helt central spiller i de største norske byer.
Lovgivning bør ændres
»Media Norge bliver en meget stor spiller og vil sætte sig på en tredjedel af markedet i de store byer. Det betyder, at alle andre må se på, hvad vi kan gøre for at møde den slags konkurrence,« siger Jan M. Moberg og peger på, at formaliseringen af samarbejdet mellem de fire store regionalaviser giver Schibsted en række muligheder både hvad angår annoncepakker og redaktionelt indhold.
Han har for nylig indledt et samarbejde med A-Pressen om tryk og distribution. Og han kan sagtens forestille sig yderligere samarbejde.
»Det skal vi arbejde videre med. Vi skal sikre, at vi er konkurrencedygtige. Hvis det betyder, at det bliver mere som en fusion af selskaberne, vil jeg heller ikke udelukke det. Men det er et spørgsmål for ejerne,« siger Jan M. Moberg og erkender, at de norske myndigheder også har en del af skulle have sagt i den sag.
For selvom Media Norge blev godkendt efter en lang proces, hvor medietilsynet til sidst blev underkendt, tvivler mange iagttagere på, at en fusion mellem de to næststørste aktører på avismarkedet vil gå igennem.
Hos Edda Media mener man imidlertid, at medielovgivningen bør ændres, så Edda Media og A-Pressen, hvis ellers, ejerne ønsker det, kan indlede et fast forhold.
»Både A-Pressen og vi siger, at når Media Norge kunne få lov til at blive til noget, så bliver vi nødt til at kigge på medieloven igen. For alt har forandret sig,« siger Jan M. Moberg, der mener, at den stramme norske lovgivning om medieejerskab er overflødig, så længe man har konkurrencemyndighederne til at sikre konkurrencen.
Han vil ikke kommentere snakken om et eventuelt salg af Edda Media, men siger:
»Hvis vi skifter ejer nu, er det fordi, vi bliver en del af en større kombination. Ellers er der næsten ikke nogen grund til det. Vi har ikke et problem med Mecom, og det kan jo også være, at Mecom ender med stadig at eje en del af virksomheden. Det ved vi ikke. Det er vigtigt for os, at vi bliver større. Det er der, vores fokus ligger,« siger Jan M. Moberg.
Det er to år siden, at Mecom købte Orklas mediedivision og skilte den norske forretning ud i Edda Media.
»Alle i medieverden må være forberedt på ejerskifter. Hvad enten det er tæt samarbejde, fusioner eller opkøb. Hvad Mecom vælger at gøre er op til dem,« siger han.
Edda Media kom ud af 2007 med den bedste overskudsgrad i Mecom-koncernen, der også tæller medievirksomheder i Holland, Tyskland, Polen og Danmark. Omsætningen lød på 2,6 mia. norske kr. og driftsresultat på 422 mio. kr. (16 pct.)
»Vi har haft et par år med et rigtig godt marked. Det har vi været i stand til at drage fordel af og lave flere penge, end vi plejer at gøre,« siger Jan M. Moberg.
Han vil ikke udtale sig om de konkrete forventninger til 2008, men siger.
»Det kommer an på markedet. Det norske marked har været godt i det første halvår. Vi afventer nu konsekvenserne af den internationale uro på finansmarkederne. Vi har ikke mærket det endnu, men vi er ikke isolerede og må være forberedt på, at markedet flader ud eller måske endda falder lidt,« siger han.