Ecco lukker fabrik i Thailand

Med lukningen af en fabrik i det nordlige Thailand står 1.150 lokale uden job. Til gengæld udvider Ecco produktionen på nymoderniseret fabrik nær Bangkok.

Foto: Linda Kastrup. Ecco lukker fabrik i Thailand - og udvider produktion andet sted.
Læs mere
Fold sammen
Den danske skokoncern Ecco har lukket sin fabrik i den nordlige thailandske provins Pichit. Fabrikken har beskæftiget omkring 1.150 thailandske arbejdere.

Ecco blev ramt af oversvømmelse i 2011 og har siden investeret i modernisering af fabrikken i Ayutthaya 80 km nord for Bangkok. Den nye fabrik giver anledning til udvidelse af produktionen i Ayutthaya, og kommunikationsdirektør i Ecco, Steen Frentz Laursen, kalder derfor lukningen af fabrikken i Pichit en flytning.

Ifølge Steen Frentz Laursen er det et spørgsmål om konsolidering.

»Det er selvfølgelig et effektivitetsspørgsmål, at vi nu samler vores produktivitet et sted,« siger han.Over de næste 20 måneder vil Ecco udvide kapaciteten på fabrikken ved Bangkok, og det kræver omkring 1.000 nye medarbejdere. Derfor er de afskediget thailændere på den lukkede fabrik i Pichit blevet tilbudt arbejde der, men eftersom der er ca. 300 kilometer mellem de to fabrikker, er tilbuddet ikke umiddelbart så attraktivt, som det kan lyde.

»Siden beskeden gik ud, er der ca. en tredjedel, der har lagt billet ind på job i Ayutthaya. Om de gennemfører det alle sammen, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt. Men selvfølgelig kan vi ikke regne med, alle flytter,« siger Steen Frentz Laursen.Ifølge thailandske medier skal en del af forklaringen på konsolideringen også forklares med en stigning af mindstelønnen i Thailand, som trådte i kraft i år.

I forbindelse med samlingen af produktionen, reducerer Ecco antallet af sål-injection-maskiner på fabrikken i Thailand fra syv til fire.

»Vi vil ikke have så stor kapacitet på et sted. Det er en simpel risikobetragtning. Dengang oversvømmelsen skete i Thailand i 2011, blev en tredjedel af vores produktionsaktivitet lammet fra den ene dag til den anden, så det er for stor en risiko at have samlet et sted,« forklarer Steen Fretz Laursen og fortæller samtidig, at de øvrige tre maskiner vil stå i Portugal.

Udover produktion er Ayutthaya også stedet, hvor Ecco har deres base for uddannelse inden for skoproduktion. Ecco har på nuværende tidspunkt omkring 3.000 ansatte i Ayutthaya, og Ecco planlægger at øge produktionen i Thailand. Ecco-sko bliver solgt i 85 lande, og den danske skokoncern har næsten 20.000 ansatte på verdensplan.