ECB sætter sig på de spanske banker

Intet sted bliver konsekvenserne af gårsdagens aftale om EU-banktilsyn så voldsom om i de sydeuropæiske kriselande, hvor hele banksektoren mere eller mindre bliver holdt oppe med statspenge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af særreglerne i aftalen er nemlig, at banker, som er statsejede, skal underkastet direkte tilsyn fra ECB, uanset om de ellers opfylder størrelseskravet for at komme under ECB-tilsyn. Grænsen er ellers, at bankerne skal have en balancesum på 30 milliarder euro eller på 20 procent af hjemlandets BNP.

I Spaniens tilfælde er det mere end 80 procent af banksektoren, målt på balancesummen, som vil komme under ECB-tilsyn. Det bekræfter den spanske regering.

"15 eller 16 spanske banker vil overgå til ECBs tilsyn, når det træder i kraft. Reelt er det mere end 80 procent af det samlede spanske finansielle system," sagde økonomiminister Luis de Guindos torsdag til spansk presse, og regeringschefen, Mariano Rajoy, talte om, at man vil komme på på "omtrent 95 procent" af sektoren, når en række bankfusioner er på plads.

Grunden er, at en række spanske storbanker har fået eller er i færd med at få tilført statslig kapital for at kunne overleve. I det daglige vil hverken de spanske banker eller deres kunder mærke nogen større forskel, eftersom bankerne allerede er under skarpt opsyn fra Bruxelles. Men i en kritisk situation kan billedet blive et andet, for ECB vil som ny tilsynsmyndighed få samlet al magt i sine hænder. Ikke alene er det ECB, som holder bankerne med likviditet, men som tilsynsmyndighed vil ECB også kunne inddrage bankernes tilladelse til at drive bankvirksomhed, bestemme over køb og salg af større aktieposter i bankerne og underkaste bankerne nye stresstest.

Kun to af de større spanske banker vil forblive under spansk tilsyn, nemlig Banca March og Caja 3. alene de tre største, nu statsunderstøttede, banker i landet - Santander, BVA og Caixabank - står for 60 procent af landets banksektor.

I sommer indskød den græske stat 18 milliarder euro i ny kapital i de fire største græske banker, Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank og National Bank of Greece, som til sammen udgør tre fjerdedele af den græske finanssektor, og de kan også blive omfattet af reglen om, at ECB skal overtage tilsynet.