EBH-kollaps udløser tab på over 6 mia kr

Tabene i den krakkede nordjyske EBH Bank og den tilhørende EBH-fonden vil komme til at runde 6 mia. kr.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tabene i den krakkede nordjyske EBH Bank og den tilhørende EBH-fonden vil komme til at runde 6 mia. kr. Det vurderer Jørn Astrup Hansen, der er indsat som bestyrelsesformand i resterne af banken, som er overtaget af statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, skriver dagbladet Børsen.

Vurderingen fremsættes i tilknytning til bankens regnskab for 2009, der blev offentliggjort i fredags. Samme dag oplyste Finanstilsynet, at der er foretaget politianmeldelse af EBH Bank og EBH-fonden for kursmanipulation af EBH Bank-aktien i perioden op til bankens sammenbrud i efteråret 2008. Også Dexia Bank Danmark er politianmeldt for at have deltaget i kursmanipulationen.

I alt blev der foretaget ulovlige støtteopkøb af EBH Bank-aktier for cirka 300 mio. kr., fremgår det af en redegørelse, som Finanstilsynet netop har offentliggjort. Jørn Astrup Hansen betegner krakket i EBH Bank, som et sammenbrud af olympiske dimensioner:

»EBH-koncernen havde ved udgangen af 2007 opgjort sine aktiver til 10,4 mia. kr. og egenkapitalen til 1,1 mia. kr. Ved udgangen af 2009, blot 2 år senere, kunne tabet opgøres til 4,6 mia. kr. Hertil kommer et forventet tab på omkring 1,5 mia. kr. for långiverne i EBH Fonden. Det samlede tab i EBH-koncernen kan således anslås til ikke under 6 mia. kr.,« forklarer Jørn Astrup Hansen i Børsen.

Han kritiserer ejerkonstruktionen i EBH Bank. »Ejerskabet til EBH Bank havde i sig elementer af selveje. Halvdelen af bankens aktiekapital var ejet af EBH Fonden. Bestyrelsen i EBH Bank ikke blot udpegede - den udgjorde - bestyrelsen for EBH-fonden. Alligevel indgik fondens regnskab ikke i bankens koncernregnskab. Det naturlige havde været, om fonden havde udpeget medlemmer af bankens bestyrelse. Det var dog fonden, der ejede banken - og ikke omvendt,« siger Jørn Astrup Hansen. I forholdet til egne aktier finder han flere lighedspunkter mellem EBH Bank og Roskilde Bank, som krakkede i sommeren 2008.

»Ligesom i Roskilde Bank blev der i EBH-koncernen anvendt mange kræfter på at støtte aktiekursen,« siger Jørn Astrup Hansen, der på denne baggrund ikke er overrasket over politianmeldelsen mod EBH Bank og EBH-fonden for kursmanipulation. »Som i Roskilde Bank havde direktionen i EBH Bank meget fordelagtige aktieoptioner. Ved udgangen af 2007 blev optionerne i EBH Bank, der kunne udnyttes i 2010, opgjort til en værdi af 46 mio. kr.,« forklarer Jørn Astrup Hansen.