EBH-Fonden erklæret konkurs

Nyt kapitel i den nordjyske saga om finansielt sammenbrud blev skrevet, da skifteretten erklærede EBH-Fonden konkurs. 11 pengeinstitutter har to mia. til gode.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EBH-Fonden blev fredag erklæret konkurs ved skifteretten i Hjørring.

Det sker præcist et år efter, at den engang så rige pengetank i Hanherred gik i betalingsstandsning.

Ifølge Nordjyske.dk indgav fonden selv sin konkursbegæring. Der findes aktiver til en værdi af 800-900 mio. kr., men en betydelig del af aktiverne er pantsat.

Det gælder både de ejendomme, som fonden ejer, samt depoter, sikringskonti og ejerandele i datterselskaber.

De største kreditorer er 11 pengeinstitutter, der tegner sig for et samlet tilgodehavende på knap to mia. kr. Blandt dem kan nævnes Nykredit Bank, den islandsk-ejede FIH Erhvervsbank, Morsø Sparekasse, Sydbank og Sparbank Vest.

I sidste uge offentliggjorde Erhvervs- og Selskabsstyrelsen en rapport udarbejdet af advokat Carsten Fode om ledelsens og revisionens ansvar for sammenbruddet i EBH Fonden.

I rapporten hedder det bl.a., at fondens bestyrelsen ikke har holdt øje med, om EBH Bank passede på fondens formue. Desuden konstaterer advokaten, at fonden har sammenblandet sine forretninger med bankens ved gratis at stille garantier i forbindelse med ejendomsprojekter, ligesom fonden ulovligt har udbetalt bonus til medarbejderne i banken.

EBH Bank kom i store problemer for et år siden, da den modtog et nødlån fra Nationalbanken og en række banker for at overleve. Alligevel måtte banken kapitulere, da den ikke kunne overholde lovens krav om solvens.

Dermed blev den nordjyske bank første kunde i butikken hos det ny statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet./ritzau/