Ebay vil sende Skype på børsen

Det pressede netauktionshus Ebay gør klar til at børsnotere verdens største udbyder af IP-telefoni.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire år efter milliardopkøbet af Skype, gør Ebay nu klar til at børsnotere virksomheden. Det meddelte det pressede amerikanske netauktionshus sent i går aftes.

Meddelelsen kommer efter spekulationer om, at stifterne Nicklas Zennstrøm og Janus Friis var i forhandlinger om at købe deres gamle virksomhed tilbage. En virksomhed, som de solgte til Ebay i 2005 for 2,6 mia. dollar – eller knap 15 milliarder kroner.

Siden Ebay købte Skype I 2005 har iagttagere sat spørgsmålstegn ved synergierne mellem telefontjenesten og internetauhtionshuset, der også ejer netbetalingsservicen Paypal.

”Skype er en fantastisk selvstændig virksomhed med stærke grundlæggende egenskaber og et accelererende momentum. Men det er klart, at Skype har begrænsede synergier med Ebay og Paypal. Vi mener, at det er den bedste vej til at optimere Skypes potentiale, at drive det som en selvstændig børsnoteret virksomhed,” meddelte Ebays CEO, John Donahoe, sent i går aftes.

I det seneste regnskab fra Ebay er Skype værdisat til 1,7 mia. dollar. Selvom antallet af brugere siden opkøbet er vokset fra 53 til over 400 millioner er indtægterne stadig relativt begrænsede. I fjerde kvartal 2008 omsatte Skype for 145 mio. dollar.

Det har sat gang i spekulationerne om, at Ebay ønsker at skille sig af med Skype for at koncentrere sig om sin kerneforretning. I første omgang tyder det altså på, at man vil sælge ud af ejerskabet via en børsnotering.

”Det eneste problem med Skype er, at det er en del af Ebay,” siger analytiker hos Sanford C. Bernstein & Co. in New York, til Bloomberg.

”Det er et ægteskab skabt i helvede. De vil lave flere penge ved at skille det ud end de nogensinde kunne ved at beholde det,” siger han.

Skype blev for nyligt kåret til verdens største udbyder af internationale telefonsamtaler. Børsnoterede Ebay, der for nylig købte Den Blå Avis, har siden begyndelsen af 2005 tabt 75 pct. af sin markedsværdi.

”Ved at vælge en børsnotering laver man et delvist salg og får samtidig den mest realistiske prisfastsætning af Skype som virksomhed og den vækst der er i selskabet og dermed optimere man aktionærerne i Ebays interesser optimalt,” siger teleanalytiker John Strand.

Selvom det ikke umiddelbart ser ud til, at Janus Friis og Niklas Zennström er på vej til at overtage deres gamle virksomhed, spiller de to alligevel en central rolle i børsnoteringen af Skype.

De to ejer nemlig firmaet Joltid, der igen ejer den teknologi, som ligger til grund for en væsentlig del af Skype. Ifølge Comon.dk har Janus Friis og Niklas Zennström imidlertid annulleret Ebays licens til at bruge teknologien og dermed Skype. Ebay har svaret igen ved hive Joltid i retten.

"Den sag skal være afgjort, før vi gennemfører en børsnotering, og vi er trygge ved sagens udfald," siger eBays talsmand Alan Mars til New York Times.´