Ebay og PayPal skal skilles

Netbetalingstjenesten PayPal bliver fra 2015 et selvstændigt selskab - helt som en storaktionær tidligere forsøgte at få trumfet igennem.

PayPal og Ebay skilles fra 2015, så de hver især får lettere ved at finde samarbejdspartnere og vokse. Foto: Joe Raedle, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensomspændende netbetalingstjeneste PayPal bliver snart sin egen.

Internetauktionshuset Ebay, som ejer Paypal, vil nemlig skille PayPal ud i et selvstændigt selskab i 2015. PayPal, som arbejder på 203 markeder verden over, udgør i dag omkring halvdelen af Ebays børsværdi og står for 40 procent af Ebays omsætning. PayPal har de seneste fire kvartaler omsat for 7,2 milliarder dollars og ventes i år at stå for omkring en milliard betalinger.

En kovending

Beslutningen om at gøre PayPal selvstændig er en kovending. For få måneder siden afviste Ebays ledelse med topchef John Donahoe i spidsen enhver snak om at skille PayPal ud, sådan som aktivistinvestoren Carl Icahn havde slået kraftigt på tromme for som sjettestørste aktionær i Ebay.

Nu siger John Donahoe, at et selvstændigt PayPal vil sikre Ebay større handlefrihed og fleksibilitet. Topchefen træder tilbage, når PayPal er blevet skilt ud i anden halvdel af 2015.

Ebay købte Paypal i 2002 for 1,5 milliarder dollars.

PayPal vil også kunne agere friere som sin egen. Det bliver en vigtig faktor, nu hvor elektronisk betaling for alvor ser ud til at tage fra. Mange af de teknologigiganterne er i gang med at fremme deres egne betalingsløsninger. Senest har Apple lanceret Apple Pay, mens Google arbejder på sin Google Wallet.

Skype og PayPal blev aldrig en del af Ebay

PayPal bruges i stedet for f.eks. et dankort eller Visa-kort til at betale med på nettet. Man opretter sin egen konto og sætter penge ind hos PayPal og kan derefter betale på nettet ved at logge ind og godkende betalingen.

Ebay købte i 2005 det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype, som dog senere blev solgt videre. Det lykkedes nemlig aldrig Ebay at få PayPal og Skype til at blive en integreret del af Ebay selv. De fleste brugere og kunder kom udefra, hvilket til sidst betød, at Skype blev solgt videre.

PayPals næste topchef bliver den tidligere chef for American Express' mobilbetalingstjeneste, Dan Schulman, mens Ebay ventes at få Devin Wenig, som i dag står for internetauktionshusets markedspladser, som afløser for Donahoe.

PayPal er stiftet af Peter Thiel og Max Levchin i 1998 og begyndte som amerikansk betalingstjeneste via e-mail i 1999. I 2001 opstod navnet PayPal.