E-readers skal på dags-ordenen

Gutenbergs løfterige arvtagere, e-readers, fortjener langt mere opmærksomhed end blot som en ny gadget. Danmark bør som lille sprogområde være med i front.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


To e-readers så i sidste uge dagens lys i Sverige koblet til Bonniers forlag og Norstedt. British Library stiller 65.000 skønlitterære titler fra det 19. århundrede gratis til rådighed som e-bøger. Og til sommer får vi et billigt taiwanesisk bud på, hvad Apple netop har sat på dagsordenen med sin iPad.

Dette er nogle af de mange nyheder i relation til de tynde, lette skærmplader, hvis primære funktion er at vise noget, det være sig en bogside, en 75-siders rapport, en moderne avis, en interaktiv reklame, eller fodboldkampen løbende ledsaget af illustrativ grafik og måske valg mellem kommentatorer.

Herhjemme går det sløvt, ikke blot i relation til USA, men også til Norge og Sverige, der ligesom os betaler prisen for at være et lille sprogområde. Danske forlag rykker dog så småt, og det ser ud til, at den overdrevne mediedækning af Apples seneste gadget har fået flere til at fatte perspektiverne i e-læserne til bøger og deres fler-funktions-fætre som iPaden.

Danske Dagblades Forening har også omsider fået dannet en e-reader-gruppe, hvor det blandt andet handler om betalte mediers overlevelse gennem e-distribution, og forhåbentlig drøfter boghandlere andet og mere end bestsellere som vejen til overlevelse. Undervisningssektoren bør også kunne se perspektiverne i multifunktionelle e-readers i relation til problemerne med for få og for forældede bøger, fotokopi-helvedet og for lidt IT-støtte i undervisningen.

Kindle-salon på Nørrebro


Noget af det mest opmuntrende, jeg selv har oplevet på e-læserfronten, er en Kindle-salon navngivet efter Amazon.coms succesrige e-læser, Kindle, men ikke begrænset til den verden.

Salonen fandt sted på Nørrebro en aften i starten af februar og samlede omkring 35 mennesker med vidt forskellig erhvervsmæssig baggrund. Folk fra forlag, skoler, universiteter, boghandlere, aviser, web 2.0-firmaer, biblioteker med videre mødtes på uformel vis, forenet af nysgerrighed og i en vis grad også af utålmodighed.

Perspektiverne er store, men også for e-readers ses den danske tendens til, at det ikke gælder om at få sadlet hesten og komme afsted, men om at få gennemdiskuteret potentielle problemer med saddel, hest og gangarter. Et forkølet forsøg hist og her anføres i mellemtiden som bevis på nytænkningen.

Vores Kindlesalon blev indledt med, at de, der havde erfaring med e-læsere, fortalte løs, mens hardwaren gik rundt. Det var især Kindle – den gamle version, og den nye større – der gik rundt. De var købt ad omveje, da Amazon først har åbnet for salg i Danmark nu.
Læseoplevelserne var positive. Nogle havde e-læseren lige så fast installeret i tasken som bogen tidligere. En person i læsebrillealderen fremhævede funktionen, der på enkel vis forstørrer skriften. Blandt andre fordele blev nævnt muligheden for at have rapporter med på farten, lagret i pladen, i stedet for flere centimeter papir. E-bogens evne til også at være »højtlæser«, når øjnene har travlt med andet, blev desuden berørt.

For en tech-journalist er det vel skamfuldt at berette, at det var mit første bekendtskab med Kindle, men pyt. Det gode sort/hvide tekstbillede, som jeg har læst om, blev bekræftet som værende roligere, langt mere læseværdigt, end hvad en PC-skærm byder på. Læsehestene på salonen foretrak en dedikeret gadget netop til bøger. Mindre flittige boglæsere foretrak en større »plade« til lidt af hvert. I den kategori ses Apples iPad, der kommer til Danmark til sommer og får konkurrence fra firmaer som HP, netbook-pioneren Asutek og fra nye spillere som Future Garage.

Men Kindlesalonen var langt mere end blot erfaringer. I grupper blev der skuet ind i fremtiden på en række forskellige områder, og på min blog Bizzen er links til et par af afrapporteringerne.

Lokale initiativer


Jeg kan kun anbefale, at man lokalt samles om noget lignende en Kindlesalon, måske med et lidt smallere fokus på eksempelvis skoleområdet (differentieret undervisning, nye former for undervisningsmateriale m.v.), for litteraturen (forfattere, biblioteker, boghandlere m.v.) eller medierne (overlevelse, nye tilbud).

Takket være de nye, sociale medier behøver et sådant arrangement ikke at give sved på panden. Opmærksomheden pirkes via indlæg på nettet såsom på Facebook og blogs. Datoer kan afstemmes via doodle.com, og brug Facebooks event-del til konkrete informationer om arrangementet og tilmelding. Lokalet låner man sig blot til, hvis ikke stuen rækker, og deltagerne kan tage »madpakke« med.

Læs mere på min blog