E-mails efter arbejdstid nu ulovligt

Den franske regering har som en del af den omstridte arbejdsmarkedsreform forbudt e-mails fra arbejdspladsen, når man ikke er på job, fordi det stresser folk.

Det stresser, når man konstant modtager e-mails og kan læse dem på både telefoner og PCer, og derfor forbyder den franske regering nu mails efter arbejdstid. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk skal have lov til at være i fred, når de går hjem fra arbejde. Derfor bliver det nu forbudt at sende arbejdsrelaterede e-mails til franskmændene efter arbejdstid, i weekender og i ferier.

Det har den franske regering under præsident François Hollande fået gennemført, og den nye arbejdsmarkedsreform vil gælde for alle virksomheder med 50 ansatte eller derover. Allerede i 2014 indførte teknologivirksomhederne, at de ansatte havde retten til at trække stikket og ikke bekymre sig om e-mails fra arbejdspladsen efter klokken 18.

»Alle studier viser, at der er langt mere arbejdsrelateret stress i dag, end der plejede at være, og at denne stress er konstant. De ansatte forlader fysisk deres arbejdsplads, men de forlader ikke deres arbejde. De bliver ved med at være koblet på som en slags elektronisk lænke - ligesom en hund. Teksterne, beskederne, e-mails - de indtager individets liv indtil det punkt, hvor han eller hun til sidst bryder sammen,« forklarede medlem af det franske parlament for det regerende socialistparti, Benoît Hamon, tidligere på måneden til britiske BBC.

Uroligheder som følge af andre dele af loven

Forbuddet kommer, efter at undersøgelser har vist, at en ud af ti på arbejdsmarkedet i Frankrig føler sig udbrændt.

Det er endnu ikke fastlagt, hvad der sker, hvis man overtræder forbuddet, der i loven omtales som »retten til koble af« og er en del af »arbejdsrettigheder i den digitale æra«. Den nye arbejdslov har fået tilnavnet »El Khomri« efter arbejdsminister Maryam El Khomri og er samtidig den lov, som de seneste uger har bragt tusinder af vrede franskmænd på gaderne, som protesterer mod de dele af den, som gør det lettere for arbejdsgivere at fyre ansatte, ligesom arbejdstiden kan sættes op fra de nuværende 35 timer til 46 timer om ugen.

Ifølge flere medier har bilproducenten Volkswagen allerede sidste år valgt at lukke sine servere efter arbejdstid, mens konkurrenten Daimler gør det muligt for ansatte automatisk at slette e-mails, som de modtager, når de er på ferie.