E-mail giver ny indsigt i Schlüter-skandalen

Nøglemedarbejdere i det konkursramte Johan Schlüter Advokatfirma vidste, at firmaet kørte med betragteligt underskud – alligevel offentliggjorde Johan Schlüter Advokatfirma I/S årsregnskab med overskud

Advokatfirmaet havde til huse på Højbro Plads i København med navnet Johan Schlüter stående hen over facaden. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Kuratoren i konkursboet efter Johan Schlüter Advokatfirma I/S, Boris Frederiksen, har været dybt nede i den interne e-mail-korrespondance på advokatkontoret inden konkursen i 2015. I sagen om konkurskarantæne i Sø- og Handelsretten mod den ene af firmaets tre partnere, Susanne Fryland, har han fremlagt en stribe e-mails vedrørende budgetlægning og udarbejdelse af årsregnskaber.

Budgetlægningen foregik ved, at advokaterne meldte deres forventede omsætninger til Susanne Fryland, managing partner Katrine Schlüter Schierbeck og regnskabschef Gizela Fynbo, og det gik ikke fremad med omsætning og indtjening. En e-mail melder eksempelvis om »bortfald af klienter og stive fald i omsætningen«.

Interne e-mails og andre dokumenter, som blev kommunikeret mellem Susanne Fryland, Katrine Schierbeck og Lars Halgreen i januar 2015, viste et underskud på knap 14 mio. kr. og en omsætning på godt 25 mio. kr. for regnskabsåret 2014. Men da Johan Schlüter Advokatfirma I/S aflagde regnskab for 2014 i maj 2015, viste årsrapporten et overskud på knap tre mio. kr. og en omsætning på over 36 mio. kr.

I kendelsen vedrørende Susanne Frylands konkurskarantæne fra Sø- og Handelsretten forklarer Boris Frederiksen, at det er konkursboets opfattelse, at Susanne Fryland efter aftale med Johan Schlüter og Lars Halgreen dækkede differencen mellem tallene i det reelle årsregnskab og det, som blev offentliggjort, med en fiktiv faktura på 12 mio. kr. for at få tallene til at hænge sammen.

Fakturaen blev først udstedt den 8. juni 2015 og altså flere måneder efter, at Johan Schlüter Advokatfirma I/S aflagde årsrapport.