E-købmænd halter efter på mobilen

En tredjedel af al e-handel vil i 2015 foregå på mobile enheder, viser nyt studie fra mediabureau. Danske e-købmænd skal komme op i omdrejninger, ellers løber udenlandske netbutikker med den mobile vækst, lyder advarslen.

De danske e-købmænd skal til at komme ind i kampen, når det gælder handel via tablet og mobil. En helt ny undersøgelse viser nemlig, at det er på disse platforme, der vil ske en enorm vækst de næste år. Alene i 2013 var der en vækst på 59 procent. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

E-købmænd har kronede dage i disse år, hvor væksten i nethandlen forekommer ustoppelig, men nu mener mediebureauet Carat, at vi står foran en stor forandring. Handlen flytter nemlig i stigende grad væk fra PCer og over på forbrugerens mobiler og tablets. Læringen stammer fra et større studie, »Den digitale forbruger«, der kortlægger danskernes brug af digitale enheder. Heri estimerer mediebureauet, at 33 procent af al e-handel i 2015 vil finde sted på smartphones og tablets.

Studiet er lavet af Carat i samarbejde med Berlingske Media, MTG TV, eBay og Specific Media.

»Vi ser i øjeblikket en kraftigt vækst i handlen på tablets og mobiler, dette er dog kun toppen af isbjerget, og allerede næste år viser beregninger, at 33 procent af al e-handel vil finde sted på disse platforme. Det drejer sig om en omsætning på mere end 26 milliarder kroner. Dette er en kæmpe mulighed for onlinebutikker, men samtidig en trussel for dem, der sover i timen,« siger Casper Henriksen, der er digital direktør i Carat


Ifølge en undersøgelse foretaget af DIBS, Dansk Internet Betalings System, i 2013 har over 1,1 millioner danskere handlet på smartphone eller tablet inden for de seneste seks måneder. Det er en vækst på hele 59 procent i forhold til året før.

»Vi ser en klar tendens til, at når folk først er begyndt at handle på mobilen og tablets, så køber de både mere og oftere end før. Kombinerer man dette med den udvikling, rapporten fra DIBS viser, mener vi, resultatet bliver en eksplosiv vækst i salget på mobile platforme,« udtaler Casper Henriksen

Danske e-købmænd skal satse

Allerede i dag foregår mere end 30 procent af dansk e-handel i udenlandske butikker, og denne andel risikerer at blive endnu større, hvis ikke de danske e-handlere satser mere på de mobile enheder.

»Amazon har fortalt, at mere end 50 procent af deres julesalg fandt sted på tablets og mobiler. Vi tror ikke, det kommer til at blive gældende for hele det danske marked, hertil er Amazon simpelthen for langt foran. Det viser dog en stor trussel for danske butikker, hvis ikke de kommer op i gear, vil danske forbrugere i endnu højere grad, end vi ser i dag, vælge udenlandske butikker til deres onlinehandel,« siger Casper Henriksen

Blandt de største barrierer for yderligere mobil handel er ifølge studiet, at forbrugeren synes, det er besværligt at indtaste kortoplysninger på mobile enheder, samt at de ikke har ligeså stor tillid til mobile webshops. Mange har nemlig tidligere oplevet problemer undervejs.

»Her går Amazon netop foran og viser, hvordan det skal gøres. Den varer, du på en tablet har lagt i kurven, ligger der også på din app på telefonen. Kombinerer man det med, at Amazon ved de fleste brugere allerede har kortoplysninger gemt, gør det, at alle forhindringer på vejen mod et køb på mobil eller tablet er ryddet af vejen.

Der er dog også håb for de danske butikker, der ikke selv ønsker at gemme kortoplysninger, både MobilePay fra Danske Bank og Paii fra de fire store teleselskaber er begge initiativer, der vil nedbryde de barrierer, der er for mobilhandlen,« slutter Casper Henriksen.