E-fakturering er igen et varmt emne

Værktøj. Bøvl med EAN-numre og stigende digitalisering i erhvervslivet. E-faktura er igen blevet et varmt emne for de danske virksomheder.

De seneste to år har flere hundredetusinde virksomheder i Danmark sendt cirka 15 millioner elektroniske fakturaer til det offentlige.

Siden februar 2005 har alle virksomheder, der handler med det offentlige, nemlig sendt regningen elektronisk til kunden.

Det har krævet mange ressourcer at få rutinerne kørt ind. For den obligatoriske elektroniske fakturering i det offentlige Danmark fik en svær begyndelse med betalinger, som faldt for sent, og administrativ bøvl, der betød ekstra arbejdsbyrder for virksomhederne.

Der er i dag en bred enighed blandt erhvervsorganisationer og virksomheder om, at systemerne skulle have været testet bedre, før de blev introduceret til brugerne.

Vanskelighederne er dog svundet ind med tiden. Særligt i løbet af 2006 sænkede roen sig over e-fakturaen, og processerne har fungeret stabilt i en lang periode.

I udlandet har den lovpligtige indførelse af e-faktura endda vakt så megen opsigt, at det har kastet en pris for bedste europæiske digitaliseringsprojekt af sig.

Begyndelsen af 2007 sendte igen rystelser ind i hjertet af det danske e-faktura projekt. Som led i strukturreformen er 15 procent af alle EAN-numrene blevet ændret eller helt lukket. Det har medført forvirring og irritation blandt den del af erhvervslivet, som i udpræget grad handler med det offentlige. For EAN-numrene er helt centrale for, at en faktura når frem til den rigtige modtager.

Men det er ikke den eneste udfordring, e-fakturaen står over for i 2007. For Økonomistyrelsen forventer, at flere virksomheder i 2007 vil gå over til selv at have et elektronisk fakturasystem. Udviklingen er, at virksomheder i stigende grad digitaliserer arbejdsprocesserne og herunder fakturering. E-faktura vil derfor igen være et varmt emne i danske virksomheder, og derfor vælger ErhvervsBladet i denne første udgave af it-værktøj at sætte fokus på netop e-fakturaen.