E-butikker kræver halvering af dankortgebyr

Brancheforeningen FDIH har medvind efter afgørelse om for høje dankortgebyrer og kræver en halvering. Nets tager afgørelse til efterretning og ved endnu ikke, om den skal ankes.

Næste skridt i striden mellem Nets og e-butikkerne kan komme til at bestå af et civilt gruppesøgsmål mod Nets for 100 mio. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Striden om dankortgebyrer i e-butikker bevæger sig ind i en ny fase, efter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har givet medhold i en klage om størrelsen på Nets dankort-gebyr.

Foreningen for Internethandel (FDIH) mener, at e-butikker er blevet snydt for 100 mio. kroner siden 2008 på grund af de høje gebyrer. Gebyrer som enten direkte på dankort-transaktionen eller i form af højere priser er blevet sendt videre til kunderne.

Gebyret varierer i størrelse alt efter transaktionens størrelse, men begynder i dag ved 70 øre. Det skal nu sættes kraftigt ned, kræver brancheforeningen.

"Vi stiler efter at få beskåret gebyret med 50 procent," siger Annette Falberg, adm. direktør i FDIH, til Berlingske Business.

"Jeg vil dog gerne understrege, at det ikke er fordi, vi ikke er glade for dankortsystemet og gerne vil bibeholde det, men vi vil naturligvis ikke betale overpris," siger hun.

På nuværende tidspunkt kan hun dog ikke sige, hvordan eller hvornår kunder vil mærke kendelsen, når de taster deres dankortoplysninger ind ved e-butikkernes online kasselinjer.

Hvad skal der ske med de 100 mio. kroner, som er blevet opkrævet for meget over de sidste fire år?

"Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, men vi overvejer, hvad der nu skal ske. Det kan både ende med en eller anden form for forlig med Nets, men vi overvejer også et civilt gruppesøgsmål på vegne af vores medlemmer. Det er vores håb, at det her kan være med til at give nethandlen i Danmark et yderligere boost," siger hun.

Nets ønsker ikke at kommentere direkte på kendelsen, som kom i morges, før man har gennemgået den nærmere, men pressechef Søren Winge siger:

”Dankortet er den billigste og mest effektive betalingsform for internetforretninger, så vi er ikke enige i præmissen i styrelsens afgørelse. Vi vil nu vurdere, hvordan vi imødekommer påbuddet bedst muligt, og analysere, hvordan vores priser på Dankort på internettet skal justeres.”

Ligesom FDIH kan tage sagen videre gennem et civilt søgsmål, så har Nets også stadig mulighed for at anke afgørelsen, siger Peter Møllgaard, ekspert i konkurrenceret og institutleder på CBS.

"Det er tale om et ret stort beløb, og ifølge betalingstjenesteloven har Nets ret til at anke. På samme måde kan de nu stå over for et gruppesøgsmål, der kan koste dem dyrt, så jeg tror endnu ikke, det sidste punktum i sagen er sat," siger han.

Nets ønsker heller ikke på nuværende tidspunkt at sige, hvorvidt afgørelsen skal ankes.