E-bogssalg slog papirbogen til jul

Amazon solgte flere elektroniske bøger end papirudgaver juledag, og e-bogslæseren Kindle er den bedst sælgende julegave nogen sinde. Til gengæld går hackere nu efter e-bøgerne.

Den elektroniske e-bogslæser Kindle har ligger under rigtigt mange juletræer i år. Foto: Mikkel Møller Jørgensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev solgt flere e-bøger end rigtige bøger i verdens største Internet-boghandel, Amazon.com.

Der er imidlertid ikke tale om et reelt gennembrud for de elektroniske bøger i forhold til papirudgaven, for tallene er gjort op for blot selve juledag, hvor mange antagelig har pakket Amazons e-bogslæser Kindle op fra gavebjerget under juletræet. Alligevel ser det nu ud til, at folk tager den elektroniske bog til sig.

110 Kindler solgt hvert sekund

Amazon tilbyder 390.000 elektroniske bøger, heriblandt mange populære og storsælgende værker.

Selve Kindlen er Amazons bedst sælgende julegave nogen sinde. 14. december blev der solgt 110 styk i sekundet eller 9,5 millioner inden for samme døgn. De syv millioner nåede at blive afsendt inden midnat.
Kindlen slog dermed både Apples musikafspiller iPod Touch og Garmins navigationsanlæg Nüvi 260W som mest solgte elektronikudstyr.

60 procent af markedet

Kindlen kom frem i 2007 og har sikret Amazon 60 procent af det nordamerikanske marked for e-bøger. Ud over at være e-bogslæser kan Kindlen også bruges til transport af egne filer og dokumenter. Disse kan overføres via USB. Samtidig kan Kindle læse PDF-filer, ligesom brugeren kan gøre notater til, hvad han/hun læser. Endelig kan den afspille MP3-filer, ligesom der er indbygget oplæsning af teksten, dog kun på engelsk.

Den japanske elektronikgigant Sony kæmper dog for at få sin e-bogslæser Reader gjort mere populær end de 35 procent af markedet, som Sony sidder på nu, og Barnes & Noble kommer også snart med sit bud på en e-bogslæser.

Hackere bryder kopisikring

Hackere hævder nu, at de har knækket kopisikringen i Amazons Kindle. Alle e-bøger sælges i det særlige .azw-format, som rummer en særlig kode, der skal forhindre, at man ulovligt kopierer bøgerne.

PC World rapporterer, at en hacker har udviklet programmet Unswindle, der kan konvertere bøger fra de beskyttede formater til et andet format, så de dermed slipper fri af koipisikringen. På nogle netsider melder folk, at det virker, mens andre ikke kan få programmet til at fungere.

Amazon selv vil ikke kommentere oplysningerne.