E-bøger dyrere end papirudgaven

Store rabatter på papirbogen og aftaler om højere priser på e-bøgerne skader salget af de digitale udgaver, mener flere.

Ikke ligefrem den typiske måde at anvende e-bøger på men måske illustrativt for, at de ens priser kan hæmme salget. Arkivfoto: Arne Dedert, DPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glade og begejstrede, nyslåede ejere af en tavlecomputer risikerer at få et julechok, når de opdager, at prisen på e-bøger er næsten den samme som på den trykte udgave - ja, i nogle tilfælde endog dyrere.

Ken Folletts også omfangsmæssigt store roman, »Giganternes fald«, koster således som paperback-billigbog 16,50 dollars (94 kroner) hos internetboghandelen Amazon, men e-bogsudgaven kan samme sted købes for 18,99 dollars (108 kroner). I Danmark koster den trykte udgave hos Gyldendal 399,95 kroner, mens e-bogsudgaven kan købes for 195 kroner, hvorimod Saxo.com kun tager 118,96 kroner for værket som e-bog.

Aftale mellem forlagene om priser

Priserne på digitale bogudgivelser, som skal læses på enten en normal computerskærm, en mobiltelefon eller en tavle-PC, stiger i USA, som er det største marked i verden for e-bøger. Årsagen er ifølge finansavisen Wall Street Journal, at de seks største udgivere har besluttet sig for at sætte egne e-bogspriser, hvilket effektivt forhindrer forhandlerne i at give rabat. En tilsvarende aftale findes ikke for trykte bøger, så mens en bestseller i e-bogsudgaven ofte koster mindre end halvdelen af, hvad den trykte udgave i stift bind koster, udligner de store rabatter på den trykte udgave forskellen.

Det amerikanske justitsministerium bekræftede i sidste uge, at det indleder en undersøgelse af, om de store bogforlag og Apple har lavet en aftale, som forhindrer effektiv konkurrence på området.

Piratkopiering truer

E-bogssalget, som ellers er steget markant over de seneste tre år og i dag udgør 15-20 procent eller måske mere af de største udgiveres indtjening, risikerer at blive ramt af denne aftale, fordi folk vælger den trykte bog, når prisforskellen er så lille.

Eksperter frygter også, at de højere priser vil få folk til at skaffe sig bøgerne som piratkopier. Ifølge analysefirmaet Yankee Group i Boston, USA, er gennemsnitsprisen på en e-bog i USA faldet fra 9,23 dollars (52,50 kroner) i 2009 til 8,19 dollars (46,60 kroner) i år. Det franske forlag Hachette Book Group holder 83 procent af sine e-bøger på en pris, der er højst 9,99 dollars (56,80 kroner).

Lån en e-bog på biblioteket

Hos Gyldendal i Danmark kan Morten Ramslands »Sumobrødre« købes for 159 kroner som e-bog mod 299,95 kroner som trykt bog, mens Peter Øvig Knudsens »Hippie 1« fåes for 140 kroner som e-bog og 199 kroner som trykt bog. Saxo.com sælger Liza Marklunds »Sort hvid« som e-bog for 157 kroner, mens den trykte udgave koster 249 kroner.

I Danmark er det muligt at låne e-bøger, hvis ellers ens kommunes biblioteker har meldt sig til tjenesten ereolen.dk. Her kan man med sit CPR-nummer og sin bibliotekskode låne e-bøger, som kan læses på skærmen, og som automatisk bliver ubrugelige og kan slettes fra PCen, når lånetiden er ophørt.

Modsat mange andre lande er der fuld moms på salget af e-bøger i Danmark. Man skal altså betale alle 25 procent i moms.