Dystert billede: No deal-Brexit sender Storbritannien i recession næste år

Storbritannien bliver ramt af en recession, hvis Brexit gennemføres uden en aftale, vurderer revisions- og konsulentvirksomheden KPMG.

En no deal-Brexit vil føre til et fald i britisk økonomi på 1,5 pct. til næste år, vurderer KPMG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Storbritannien vil for første gang i et årti gå i recession, hvis landet forlader EU uden en skilsmisseaftale.

Det vurderer revisions- og konsulentvirksomheden KPMG ifølge The Guardian, mens deadline for Brexit 31. oktober nærmer sig med hastige skridt.

Lige nu er forskellige Brexit-scenarier i spil. Premierminister Boris Johnson har sat kursen mod et såkaldt hårdt Brexit, hvor briterne forlader unionen uden en aftale. Oppositionen ønsker derimod at forlænge Brexit-deadlinen for på den måde at undgå et no-deal Brexit om lidt over 50 dage.

Hvis briterne ender med at forlade EU uden en udtrædelsesaftale, så vil en række dominobrikker ifølge KPMG vælte og føre til et fald i britisk økonomi på 1,5 pct. til næste år. Det skyldes blandt andet, at privatforbruget, som har trukket mellem 60 og 80 pct. af væksten i den britiske økonomi i løbet af de seneste tre år, vil blive hårdt ramt, lyder vurderingen.

Advarslen følger i slipstrømmen på scenarieanalyser fra bl.a. den britiske centralbank, Bank of England, som har advaret regeringen om de negative økonomiske konsekvenser af et hårdt Brexit.

En afgørende skillevej

Ifølge Yael Selfin, cheføkonom i KPMG, står den britiske økonomi ved en skillevej.

»Det er svært at komme i tanke om en lignende situation, hvor Storbritannien har stået over for to så forskellige, økonomiske veje, men konsekvenserne af ​​en no-deal Brexit bør ikke undervurderes,« siger hun til The Guardian.

I 2018 foretog den britiske centralbank en analyse, som viste, at landets bruttonationalprodukt (BNP) i værste fald kunne falde op til otte pct., ledigheden stige til 7,5 pct. og en inflation komme helt op på 6,5 pct. Men som følge af briternes bedre forberedelse blev tallene for nylig nedjusteret til fald i BNP på 5,5 pct., en stigning i ledigheden til syv pct. og en stigning i inflationen til 5,25 pct. på sit højeste.

»Der er stadig tale om en stor økonomisk nedtur, hvis sådan et worst case-scenarie udspiller sig, men altså mindre slemt end tidligere vurderet,« skrev Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Den bedre forberedelse består bl.a. i, at man har forsimplet toldprocedurer, at flere britiske virksomheder har registreret sig, så de kan eksportere til EU, og at briterne vil pålægge lavere told end EUs ditto.

Quality Street-dåsen bliver mindre

Væksten i britisk økonomi faldt med 0,2 pct. i seneste kvartal. Det var første gang i syv år, at den britiske økonomi gik tilbage.

Mens forbrugerne i Storbritannien stadig ser lyst på fremtiden, forholder det sig lige omvendt for virksomhederne. I detailbranchen er optimismen faldet til det laveste niveau siden bunden af finanskrisen, hvor britisk økonomi – og ikke mindst husholdningerne – befandt sig i dyb recession. Dengang faldt detailsalget med fire pct., mens detailsalget (målt i mængder) er steget knap tre pct. det seneste år.

Mange virksomheder har for længst forberedt sig på et no-deal-scenarie, efter at briterne i 2016 stemte nej til et fortsat britisk medlemskab i EU. De britiske banker har for eksempel flyttet en del af deres aktiviteter fra London til Frankfurt og Paris. I den mere kuriøse afdeling har selskabet bag Toblerone, Mondelez, efter Brexit ændret sin chokoladebar, så den indeholder mindre chokolade.

Også verdens største fødevarevirksomhed, Nestlé, har netop slanket sin ikoniske juledåse Quality Street, skriver The Guardian. De æsker fra Quality Street, som har ramt britiske supermarkedshylder i denne uge, er skrumpet fra 720 til 650 gram. En æske Quality Street vejede til sammenligning 780 gram for to år siden. Prisen er den samme. I Storbritannien kalder man det »shrinkflation«.