Dyster landbrugsprognose

De lave priser koster landmændene dyrt. En indkomstprognose viser, at to år med stabil indtjening afløses af underskud for en stor del af erhvervet.

Der dannes mørke skyer over de danske landmænd.  En indkomstprognose viser, at to år med stabil indtjening afløses af underskud for en stor del af erhvervet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser for alvor skidt ud for landets svineproducenter, og det bliver bare værre i 2015. Det vurderer Videncentret for Landbrug i en indkomstprognose fra oktober. Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret, oplyser, at man for den gennemsnitlige svineproducent forventer et pænt underskud næste år:

»Situationen er særligt alvorlig for svine­producenterne, som vi forventer ender på et negativt driftsresultat før aflønning af ejerens arbejdsindsats og egenkapital på 585.000 kroner i 2015. Først i løbet af 2016 forventer vi, at udsigterne forbedres,« lyder det fra Klaus Kaiser, der understreger, at de dårlige gennemsnitstal dækker over en stor spredning, og at den bedste tredjedel af svineproducenterne er i stand til at opnå et driftsresultat på ca. 300.000 kr. før ejer­aflønning på trods af de dramatiske prisfald.

Også mælkeproducenterne må imødese en større indtægtsnedgang i 2015 med udsigt til et svagt negativt driftsresultat før ejer­aflønning. Det gennemsnitlige driftsresultat for en heltidsbedrift forventes således at blive på ca. 200.000 kr. i 2014 og et nulresultat i 2015 før ejeraflønning.

Det gælder dog for alle landmænd, at der er stor spredning i indkomsten. Der er udsigt til, at den bedste tredjedel af alle heltidsbrug opnår en indkomst på ca. 950.000 kr. i 2014 og 700.000 kr. i 2015 til aflønning af ejerens arbejdsindsats og egenkapital.

»For alle produktionsgrene gælder, at der er en større gruppe landmænd, der kontinuerligt er i stand til at tjene penge til konsolidering og investeringer. De vil også kunne stå imod denne nedtur,« forklarer Klaus Kaiser.

Landbruget benytter de faldende priser og forværrede situation på verdensmarkedet til at ønske sig bedre rammebetingelser hos politikerne.