Dyster fremtid for dansk landbrug

Selvom indtjeningen i landbruget har været stigende i en årrække tegner ny rapport et dystert billede af den fremtidige udvikling.

Indtjeningen i dansk landbrug har været støt stigende i en årrække, og 2006 er ingen undtagelse.

Alligevel tegner rapporten "Landbrugets økonomi 2006" fra Fødevareøkonomisk Institut et billede af et erhverv, der i de kommende år vil opleve økonomisk tilbagegang på grund af større omkostninger til renter og krav til reduktion af drivhusgasser.

Så selvom dansk landbrug for tredje år i træk tjente flere penge end året før i 2006, er der så småt begyndt at samle sig økonomiske skyer på himlen over den danske landbrugsøkonomi, og landbruget kan se frem til et fald i indtjeningen allerede i år, konkluderer rapporten.

Ifølge Fødevareøkonomisk Institut kommer en forventet stigning i renten nemlig til at ramme landbruget hårdere end de fleste andre erhverv, fordi gælden i de danske landbrug efterhånden har nået et meget højt stade.

Og så kan krav om yderligere markante reduktioner i dansk energiforbrug og drivhusgasemissioner som led i Kyoto-aftalen resultere i væsentlige meromkostninger for landbruget, vurderer instituttet.

Hent hele rapporten via linket til højre (pdf)