Dyrevelfærd eller eksport: Lunde Larsen uenig med forgænger

Selv om den statslige mærkningsordning på svinekød er slået op på dyrevelfærd, handler ordningen om at gavne dansk eksport, slog den tidligere miljø- og fødevareminister fast i en tale til landbruget. Ordningen gavner forbrugerne og dyrevelfærden, lyder det fra nye minister.

Den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Det var ikke kun halm og mere plads til søde, velsmagende grisebasser, der lå til grund for den statslige mærkningsordning, som er en del af regeringens landbrugspakke.

Også mulighederne for eksportgevinster for svinebranchen var på dagsordenen for regeringen, som blandt andre Coop-topchef Peter Høgsted har påpeget.

I forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) nytårstale til landbruget, som Maskin­bladet offentliggjorde 1. januar på YouTube, fremhæver ministeren mulighederne for eksport som følge af den nye mærkningsordning.

»Vi introducerer et såkaldt dyrevelfærdsmærke. Det har især været ønsket fra svinebranchens side og kan betyde noget i forhold til eksportmuligheder. Man går simpelthen ind nu og kan mærke et produkt i forhold til den dyrevelfærd, de har mærket i staldene, og mon ikke det kan forbedre eksportmulighederne i forhold til Sverige,« sagde hun i talen.

Strenge krav hinsidan

Og netop muligheden for at eksportere til Sverige er en af årsagerne til, at den nye ordning laves, lyder det fra Coop-direktør Peter Høgsted.

»Dansk svinekød kan ikke eksporteres til Sverige på grund af de strammere regler for dyrevelfærd, og det er det, man forsøger at løse med det her. Det handler om eksport – ikke om dyrevelfærd,« siger han til Berlingske Business.

Eksporten af svinekød til Sverige har længe været udfordret af de mere strikse krav, man opererer med hinsidan. For godt et år siden satte det svenske medie SVT kritisk fokus på forholdene i de danske grisestalde i en dokumentar, hvor man blandt andet dvælede ved den udbredte aflivningsmetode herhjemme, hvor smågrise bliver aflivet ved at deres hoved knuses mod beton­gulvet. Det fik supermarkedsgiganten ICA til at rasle med sablen og true de danske svineproducenter med en boykot.

En sådan realiserede den svenske detailkæde City Gross tilbage i 2014, da man helt boykottede dansk svine­kød med dårlig dyrevelfærd som begrundelse.

Eva Kjer Hansen ønsker i dag ikke at uddybe sin udtalelse i nytårstalen over for Berlingske Business.

Hendes afløser på ministerposten, Esben Lunde Larsen (V), har dog flere gange fremhævet dyrevelfærd som det primære sigte med den nye ordning. I sidste uge sagde ministeren til Jyllands-Posten, at det er forbrugerne og dyrevelfærden, der er i centrum for den nye mærkningsordning.

»Det nye mærke handler i al sin enkelhed om at give flere forbrugere mulighed for at købe svinekød fra grise, som er opvokset under bedre forhold og derved skabe en forbrugerdrevet udvikling af dyrevelfærden i de danske stalde,« lød det fra ministeren i Jyllands-Posten.

Det har ikke været muligt for Berlingske Business at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen, da han er på udvalgstur i Holland.