Dyrere for danskere at få supermobilnet

Nordens største teleselskab vil så snart som muligt åbne meget hurtigere mobilnet med Internet-adgang, men eftersom man kun må fastholde kunderne i seks måneder, bliver priserne højere, siger præsidenten for hele Telias mobilforretning.

Der vil snart komme meget hurtigere mobilnet med Internet-adgang, men det bliver også dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Det bliver med stor sandsynlighed dyrere for danskerne at få adgang til det kommende supermobilnet sidst på året eller i begyndelsen af næste år, fordi teleselskaberne kun må binde kunderne i seks måneder i Danmark mod helt op til to år i Sverige.

Det forudser manden, der står i spidsen for hele mobilforretningen i Nordens største teleselskab Telia, Kenneth Karlberg.

»I Sverige har vi lov til at binde kunden i 24 måneder, i Danmark kun seks. Det gør en vis forskel på prisen, for dermed har vi kun seks måneder i Danmark til at få pengene ind, som investeres i kunden. Det hæmmer klart investeringsniveauet,« siger Kenneth Karlberg til Berlingske Business under verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i Nordøstspanien.

Han forventer, at Telia åbner for det nye supermobilnet, LTE eller mere folkeligt 4G, »i slutningen af i år eller i begyndelsen af næste år« men tør ikke tippe på, hvad det koster at erhverve licensen fra IT- og Telestyrelsen til det nye net, som betyder meget hurtigere Internet-forbindelser fra avancerede mobiltelefoner og bærbare computere med mobilmodem.

»I Finland gav vi 9 millioner svenske kroner, i Sverige 550 millioner - så et sted derimellem! Men når vi har købt licensen, skal den bruges hurtigst muligt, og det er ganske logisk, at vi vælger de tættest befolkede områder først, altså begynder i København. Det er ikke raketvidenskab,« siger Kenneth Karlberg.

Prestige at være først


Telia åbnede i december det første 4G-net i verden i Stockholm og Oslo efter at have presset både netværks- og modemleverandører til at have udstyr parat.

»Selvfølgelig er det sjovt at være først i verden, men det er ikke målet. De nordiske markeder er ikke forfærdeligt store, men de er vældigt prestigefyldte og veludviklede, og så er det jo Ericssons (den store svenske netværksleverandør, red.) hjemmemarked. Jeg er sikker på, at flere danskere vil gå i gang med 4G straks, når vi åbner, og det vil selvfølgelig afspejle sig i konkurrencen på markedet,« siger præsidenten for hele Telias mobilforretning, der dog fremhæver Danmarks fladhed som en fordel for udbredelsen af 4G.

4G skal ikke afløse det nuværende 3G-net men sikre den ekstra kapacitet, som 3G-nettet er ved at få brug for. Derfor vil Telia heller ikke i rekordfart bygge et landsdækkende 4G-net.

»Investeringsrammerne skal holdes, men jeg kan omfordele pengene, og lige nu er der vældigt fokus på mobildata,« siger han.

Ny form for betaling


Men også danskerne skal vænne sig til i højere grad at betale for, hvad de bruger.

»Folk opfatter Internet som gratis. Det er det ikke. På fastnetforbindelser betaler man mere for højere hastighed. Det skal vi nu oversætte til mobilverdenen, hvilket er lidt sværere, eftersom kunden jo ikke altid er samme sted. Men derfor skal kunden forstå, at man får, hvad man betaler for,« siger Kenneth Karlberg, som regner med, at staten efterhånden vil opstille krav om, at man altid som minimum skal kunne få en bestemt hastighed i datanettet, uanset hvor man er, på samme måde som man i dag skal kunne ringe til 112 overalt.