Dyremishandlere får millioner tilbage

Fødevareministeriet må betale fire millioner kroner tilbage til landmænd, der er blevet trukket i landbrugsstøtte på grund af mishandling af dyr.

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fire millioner kroner på vej til cirka 500 danske landmænd, der har slået deres grise eller mishandlet deres dyr på anden måde.

Fødevareministeriet har nemlig uden lovhjemmel fra EU trukket i landbrugsstøtten fra landmænd, der har overtrådt dyreværnsloven, skriver metroxpress.

»Da vi gennemgik de krav, der handler om omsorgsfuld behandling af dyr, kunne vi se, at vores regler i Danmark har været for vidtgående i forhold til EUs regler,« skriver Steen Bonde, enhedschef i NaturErhvervstyrelsens Center for Arealtilskud, der styrer landbrugsstøtten for Fødevareministeriet.

Danmark har siden 2007 trukket landmænd, der bliver taget af myndighederne i at overtræde dyreværnsloven, i landbrugsstøtten. Men EU-reglerne giver kun lov til at trække landmænd, der ikke fodrer og giver vand til deres grise, køer og får. Derfor skal de landmænd, der altså er blevet trukket i støtten for brud på dyreværnsloven, betales tilbage.

Metroxpress har afsløret, at 238 ud af de 4.181 svineproducenter siden 2008 har fået en indkærpelse, bøde eller politianmeldelse for slagmærker på deres grise. 20 har endda haft mindst to sager.

Socialdemokraternes spidskandidat til europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod (S), vil arbejde for, at det bliver nemmere at tage landbrugsstøtten fra dyremishandlere.

»Jeg mener, at gentagne brud på dyreværnsloven skal koste landbrugsstøtten helt eller delvist. Det skal have konsekvenser,« siger Jeppe Kofod til metroxpress.

Sådanne regler skal vedtages i EU før de er lovlige.

Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs (V), mener, at kravet er for vidgående.

»Jeg tror ikke på, at vi løser problemerne med dyrevelfærd ved at sætte barren urealistisk højt,« siger hun til avisen.

BNB